onsdag, augusti 05, 2009

Lavendelmacarons med chokladhonungsganache

lavendermacarons

Lavendelmacarons med chokladganache
ca 18-20 dubbla kakor

3 äggvitor
2 msk socker (gärna hemgjort vaniljsocker)
110 g mandel, skållad och skalad
200 g florsocker
1/2 msk torkad lavendel
lila pastafärg

160 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 msk flytande honung

Mixa florsocker, lavendel och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen och lite pastafärg i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Chokladhonungsganache:
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung, häll över chokladen och rör om tills den har smält och är jämn. Tillsätt en aning salt. Om den är för rinnig, låt smeten stå svalt en stund. Om den stelnar för mycket går det att värma den försiktigt i mikro.

Bred lite chokladganache på hälften av macaronskalen, och toppa med resterande skal. Går bra att frysa, eller förvara några dagar i kylen.

Recept på engelska:
Lavender Macarons with Chocolate Honey Ganache

Inga kommentarer: