torsdag, juli 16, 2009

Macarons med vaniljsmörkräm

vanillabeanmacarons-2

Macarons
ca 15 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

vanillabeanmacarons-3

Vaniljsmörkräm:
100 g osaltat smör
90 g florsocker
1 vaniljstång, urskrapad
1 äggula

Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

vanillabeanmacarons-1

Recept på engelska:
Macarons with Vanilla Bean Buttercream

3 kommentarer:

Anna-Maria sa...

Intressant! Mina blev katastrofplatta och jag fick höra att det var för att jag var så lat att jag körde mandeln i mixern istället för att mala den.
Uppenbarligen fel. Måste testa igen!

Elena sa...

Jag bara älskar macarons! Måste prova ditt recept!

Helena mitt i smeten sa...

Vilka fina macarons! Kul med ett nytt recept att testa.