onsdag, juli 29, 2009

Bagels med kanel och russin

cinnamonbagels2

Du kan såklart utesluta kanel och russin, och smaksätta med vad du vill. Efter all jäsning, men före kokning, kan du ställa in plåtarna i kylen över natten och grädda dagen därefter.

Bagels med kanel och russin
ca 15

Fördeg:
1 tsk torrjäst
600 g vetemjöl special (eller Northern Spring, Manitoba Cream eller liknande)
6,25 dl vatten, ljummet

Blanda ihop och låt jäsa i ca 2 timmar.

Tillsätt sen:
1 tsk torrjäst
450-500 g vetemjöl special
5 msk socker
3 tsk salt
1 msk kanel
1 msk mörk sirap eller honung
200 g russin

cinnamonraisinbagels-0907

Arbeta ihop till en riktigt hård deg, som inte ska kännas kladdig. Räkna med minst 8-10 minuter med köksassistent, eller dubbel så lång tid för hand. Bagels kräver rejäl glutenutveckling, så ta i ordentligt!

Dela sen degen i 15 lika stora bitar, och forma till runda bullar. Lägg att vila i 20 minuter.

Forma varje rund bulle till en ring genom att trycka fingret rakt igenom så det blir ett hål, och tvinna försiktigt bulle runt fingret så att hålet blir större. Lägg att vila i 20 minuter till.

Koka upp en gryta med vatten, och tillsätt 1 msk bikarbonat. Koka bagelsarna en minut på varje sida, och lägg sedan på en plåt. Grädda på 225°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Cinnamon Raisin Bagels

Inga kommentarer: