lördag, juli 19, 2008

Rabarber- och svartvinbärspaj

rhubarb-blackcurrantcrumble

Rabarber- och svartvinbärspaj
4-6 portioner

Fyllning:
250 g rabarber
2,5 dl svarta vinbär
1/2 msk potatismjöl
1 msk muscovadosocker
2 msk hemgjort vaniljsocker (eller vanligt strösocker)

Smuldeg:
125 g smör, kallt, i tärningar
2 dl mjöl (ca 120 g) (jag använde fullkornsmjöl, det går fint med vanligt vetemjöl)
1 dl havregryn (ca 50 g)
100 g muscovadosocker
1-2 tsk kardemummafrön, mortlade

Skär rabarbern i bitar, och blanda försiktigt med svarta vinbär, potatismjöl och båda sorternas socker. (Det går bra att ta vilket socker du vill, du behöver inte blanda.)

Nyp ihop smöret med mjöl, havregryn, socker och kardemummafrön. Det ska bli en smulig massa, tillsätt lite mer mjöl om det är för kletigt. (Eller ett par droppar kallt vatten om det är för torrt.)

Häll fyllningen i en stor form, det ska bli ett tunt lager. Toppa med smuldegen. Grädda i 225°C i 15-20 minuter, och ät ljummen med vaniljsås.

Recept på engelska:
Rhubarb Blackcurrant Crumble

3 kommentarer:

Mian sa...

Intressant kombination, svart vinbär och rabarber, måste testas!

Anonym sa...

Räcker det verkligen med 3 msk socker? Jag brukar ha 1,5 dl till rabarberpaj. Tror jag testar med mer. För övrigt låter det väldigt gott. mums!

Anne sa...

Ja, jag har inte så mycket socker i fyllningen, men degen är ju söt också. :)