torsdag, december 13, 2007

Lussekatter

lussebullar07-3

Lussekatter
ca 20 stora

100 g färsk jäst (2 paket)
4 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
200 g smör
2-3 kuvert saffran, stötta i mortel med lite strösocker
2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1 kilo vetemjöl

Till garnering:
1 ägg, uppvispat
russin

Smula jästen i bunken till din degmaskin. Smält smöret. Häll på mjölk och grädde, och värm tills det är ungefär fingervarmt. Häll på jästen, rör om. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet, och arbeta till en smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl, men den *ska* vara ganska kladdig. Dock gärna släppa från fingrarna.

lussebullar07-1

Häll upp i en ren bunke, och låt jäsa under handduk i 45 minuter. Baka sedan ut till lussekatter, mina väger mellan 90-100 gram och då blev det 21 stycken. (Jag avskyr små lussekatter - de blir lätt torra och tråkiga.) Det behövdes inget extra mjöl vid utbakningen.

lussebullar07-2

Dekorera med russin, lägg på plåt och låt dem jäsa i ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°C i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Saffron Buns for Lucia

2 kommentarer:

Anonym sa...

aha du har grädde i dina lussekatter, blir det nån skillnad? Saftigare?

Anne sa...

Japp! De blev otroligt saftiga :)