torsdag, april 05, 2007

Fikonkakor med espresso och mörk choklad

fig-espressocookies

Fikonkakor med espresso och mörk choklad
ca 20 kakor

5,5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk finmalda espressobönor
200 g mörk choklad, finhackad
100 g torkade fikon, hackade
225 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt

Blanda mjöl, bikarbonat, salt och espresso. Tillsätt choklad och de hackade fikonen, och blanda ordentligt.

Vispa smör och socker tills det är ljust och poröst. Tillsätt äggen, och vispa ordentligt - det ska vara en tjock och fluffig smet. Tillsätt vaniljextraktet.

Vänd ner de torra ingredienserna, och blanda noga men försiktigt. Kyl den färdiga degen ordentligt - minst två timmar. Den ska vara ordentligt kall, annars blir inte de färdiga kakorna lika mjuka.

Värm ugnen till 175 grader. Rulla valnötsstora bollar av degen, och placera med ordentligt mellanrum på en smord plåt. Grädda i ungefär 15 minuter.

Recept på engelska:
Fig Espresso Cookies with Dark Chocolate

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar fikon! Dessa måste jag göra! (www.leilabakar.blogg.se)

Anonym sa...

Supergoda!