fredag, oktober 21, 2011

Hemmagjorda dumplings

homemade-dumplings-2

Hemmagjorda dumplings

deg:
(till ca 30 dumplings)
300 g vetemjöl
180 ml kokande vatten

Lägg mjölet i en matberedare. Sätt på locket, och starta. Häll försiktigt ner det kokande vattnet genom matarröret, och kör ett par sekunder. Degen ska se smulig ut, men hålla ihop om du nyper lite i den.

Ta ur degen och knåda - försiktigt, den är varm!) på köksbänken i en halv minut. Den ska kännas elastisk. Lägg i en ziploc-plastpåse (helst), och förslut. Låt nu degen vila i minst 15 minuter, men inte mer än två timmar.

fläskfyllning:
400 g fläskfärs
bunt med salladslök, fint skivad
rejäl näve färsk koriander, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk sesamolja
1-2 msk ljus soja
1/2 tsk salt
1-2 tsk maizena (beroende på hur blöt fyllningen är)
färskmalen svartpeppar, efter behag

Blanda alla ingredienserna.

-Kavla ut degen, lite i taget (och låt resten ligga kvar i plastpåsen så den inte torkar). En pastamaskin underlättar. Jag kör till ungefär 3 eller 4 på min maskin, degen ska inte vara för tunn.

-ta ut rundlar, gärna med ett stort glas

-lägg en liten sked fyllning i mitten av varje rundel. Vik ihop, och vik kanten snyggt - se gärna Dagmars fina bilder.

-hetta upp lite olja i en stekpanna med lock (jag använder jordnötsolja). Se till att ha ett litet glas vatten i närheten. Stek dumplingsarna - inte alla på en gång - i den heta oljan i ett par minuter, tills botten är gyllenbrun. Häll på vattnet och sätt genast på locket. Låt ånga i 5-7 minuter. Ta av locket och låt ev. kvarvarande vätska koka bort.

Du kan frysa dumplingsarna när de är råa, och sen laga direkt från frysen. Då tar ångningen några minutere extra.

Recipe in Swedish:
Homemade dumplings

3 kommentarer:

Amateur Cook sa...

Well at least the intro was in English. Not to worry though as I have a few dumpling recipes. ;•)

Anne sa...

Whoops - the intro wasn't meant to be there. Go to my real blog, which is all in English. This is just translations of the recipes. Http://annesfood.com will serve you better. :)

Lena sa...

Åh precis vad jag letar efter.
Ska prova snarast!
/ Lena