tisdag, augusti 09, 2011
Surdeg med äpple och hasselnötter
Surdeg med äpple och hasselnötter
Steg 1:
150 g bubblande surdegsgrund
500 ml vatten
200 g rågmjöl
200 - 250 g vetemjöl special
350 g rågsikt
10 g jäst
Blanda ihop till en deg. Låt vila i 2 timmar.
Steg 2:
Degen från steg 1
15 g salt
150 g rivet äpple
150 g rostade hasselnötter
Blanda ihop, och knåda ordentligt – minst tio minuter med assistent. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.
Steg 3:
Ta ut degen ur kylen. Forma degen - till ett stort bröd om du vill, eller till frallor. Om den är väldigt kladdig - det var min - så kan du trycka ner den i en lätt oljad långpanna och grädda den så.
Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Steg 4:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Tiden varierar beroende på vilken form du valt, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.
Recept på engelska:
Apple Hazelnut Sourdough
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar