måndag, december 20, 2010
Pepparmintsmarshmallows
Pepparmintsmarshmallows
ca 80 stycken
2 msk + 2,5 tsk gelatinpulver
125 ml kallt vatten
125 ml varmt vatten
125 ml vit sirap
5 dl strösocker
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1 vaniljstång
1/2-1 msk pepparmintsextrakt (ej att förväxla med pepparmintsolja - använd i så fall mindre)
lite röd färg, helst i geléform
2 dl florsocker
Jag skulle inte ge mig på det här utan en mixer som vispar - jag använder min Kitchen-Aid.
Förbered en form - ca 24*30 cm - genom att smörja den med lite olja och sikta ett tjockt lager florsocker över botten och sidorna.
Häll det kalla vattnet i assistentens bunke och strö över gelatinpulvret.
Blanda varmt vatten, vit sirap, socker och salt i en kastrull. Koka tills smeten är 116°C. Häll i bunken med gelatinet (det kommer bubbla!) och rör om så det blandas. Vispa sedan smeten på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. (ca 5-6 minuter).
Vispa äggvitorna separat tills de blir styva. Blanda ner dem, mintextraktet, lite röd färg samt fröna från vaniljstången i marshmallowsmeten och vispa tills det har gått in ordentligt. Häll ut smeten i den förberedda formen. Dekorera eventuellt med lite mer röd färg - doppa en tandpetare och dra den genom smeten så bildas ett fint mönster.
Sikta över ett jämnt lager florsocker, och ställ formen kallt i minst tre timmar.
Vänd upp marshmallowsplattan på en skärbräda. Skär i tärningar, och sikta över mer florsocker. Det är riktigt kladdigt om man inte täcker alla skurna ytor. Förvara i rumstemperatur.
Recept på engelska:
Vanilla Peppermint Marshmallows
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar