måndag, mars 15, 2010

Kompostkakor

compostcookie-1

Kompostkakor
27 jättestora kakor

225 g osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
1,5 dl + 2 msk farinsocker
1 msk vit sirap
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
4 dl + 1 msk mjöl
2 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl peanut butter chips (eller hackad mörk choklad)
2 dl chokladdoppade mjölkkolor, delade
2 dl krossade lättsaltade chips (helst lantchips eller liknande, lite tjockare)
2 dl krossade salta pinnar

Vispa smör, socker, farinsocker och vit sirap i tre minuter, tills det är fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, och vispa på hög fart med elvisp eller bakmaskin (jag använder Kitchen-Aid) i tio minuter. Det ska bli tjockt, ljust och fluffigt.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en skål, och tillsätt det till smeten. Rör precis så mycket som behövs för att det ska blandas. Rör ner allt godis och snacks i smeten.

Forma stora bollar - ungefär som pingisbollar - och placera ut med mycket mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Jag fick precis plats med nio kakor per plåt. Ställ i kylen i minst en timme.

Grädda på 200°C i ca 9-10 minuter. Låt svalna helt på plåten innan du smakar!

Recept på engelska:
Momofuku Compost Cookies

4 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Kompostkaka var ett annorlunda namn :)

Anne sa...

Onekligen :) Men det är lite så, du kan slänga i lite av varje, och få fantastiskt resultat :)

Maria sa...

Jag blir inte riktigt klok på måtten. Vanligtvis brukar 1 dl + 1 msk betyda att jag i ett skede ska använda 1 dl - och i ett annat den där återstående matskeden. Men här ska allt i på en gång? Det framgår inte riktigt.

Anne sa...

Maria - ja, allt ska i. Det är helt enkelt lite krångliga mått i originalreceptet. Enklare med vägmått förstås, men i just det här vägde jag inte. Det är alltså 180 ml farinsocker, och 415 ml mjöl, men det brukar vara enklare att förstå dl och msk.