måndag, december 07, 2009

Pepparkaksmacarons

gingerbreadmacarons

Ta helst ut äggvitorna ur kylen redan dagen innan du tänker baka. De kan stå i en övertäckt skål över natten.

Pepparkaksmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
1 msk pepparkakskryddor (eller ersätt med 1 tsk vardera av kanel, kardemumma och ingefära)

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga med kryddorna.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Citron- och ingefärssmörkräm

3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur
1-2 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 citron

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, smaksätt med ingefära och citronzest.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Gingerbread Macarons

2 kommentarer:

MISS S sa...

Hejhej

Går det alltså att frysa dem med fyllningen i?

Hälsningar Åsa

Anne sa...

Ja, det går jättefint.