onsdag, december 16, 2009

Bästa pepparkakorna

pepparkakor09-1

Jag började med det här receptet, men ändrade lite vad gäller kryddorna. Och ja, det SKA verkligen inte vara något smör i. Jag blev också förvånad.

pepparkakor09-2

Pepparkakorna höjer sig en del tack vare bikarbonatet, och håller därmed formen något sämre än en del andra recept. Det är inte läge för de allra mest detaljerade kakmåtten.

3 dl grädde
3 dl sirap
7,5 dl socker
2 tsk kanel, malen
1,5 tsk kryddnejlikor, malda
1 tsk kardemumma, malen
1/2 tsk pomeransskal, malda
2 tsk ingefära, malen
1,5 msk bikarbonat
1 kg vetemjöl

Blanda grädde, sirap och socker i en köksassistent, eller rör ihop för hand. Rör ner alla kryddorna och bikarbonatet, tillsammans med ungefär hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, tills du har en fast och fin deg som inte är alltför kladdig. Dela i sex delar, forma rullar och slå in i plastfolie. Lägg i kylen för att låta degen mogna - gärna en vecka.

Kavla ut, ta ut kakor, och grädda i ca 160°C i 8-10 minuter. (8 blev perfekt för mig, jag har varmluftsugn.)

Recept på engelska:
The best Gingerbread cookies

2 kommentarer:

Kari Receptomaten sa...

Tjing pax för spöket :) Måste fråga, du som är proffs, hur och med vad spritsar du?
Har insett att plastpåsar inte duger mer än korta sträckor :/

Anne sa...

Det är ju en groda!! Haha, jag och mina vänner är verkligen sådär på att spritsa. :) Men - vi använder rejäla engångsspritspåsar, och riktiga spritsmunstycken i metall. "vanliga" plastpåsar är ingen bra idé, alls.