torsdag, december 17, 2009

Kryddiga chokladkakor med kanderad ingefära

chocolate-gingercookies

Chokladkakor med ingefära

5 dl mjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk ingefära, malen
1/2 tsk kanel, malen
1/4 tsk nejlikor, malda
1/4 tsk svartpeppar, finmald
110 g osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
1 stort ägg
4 msk mörk sirap
2 tsk balsamvinäger
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
1 dl mörk choklad, fint hackad
1 dl kanderad ingefära, hackad
1 dl råsocker

Blanda mjöl, kakao och alla kryddor i en bunke. Vispa smör och socker tills det är fluffigt och ljust. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda ner sirap, vinäger och vanilj. Tillsätt de torra ingredienserna, lite i taget, och blanda till en jämn deg. Tillsätt till sist choklad och ingefära.

Forma små bollar av smeten och rulla i råsocker. Platta till lite och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Spicy Chocolate Cookies with Candied Ginger

3 kommentarer:

Sandra sa...

Åh, va gott det lät! :D
Jag blir alltid tveksam när det ska vara vinäger i kakor och liknande. Är det för smaken eller har den någon annan effekt?

Anne sa...

Jag tror att det tillsammans med bikarbonaten gör kakan lite sprödare och luftigare - bikarbonat är ju en sån ingrediens som inte fungerar om inte degen innehåller något syrligt. Det är för lite för att ge nån smakeffekt - jag kände i alla fall inget :)

Sandra sa...

Okej, då vet jag. Tack. :)

Gillar din blogg massor förresten. Bakade dina blåbärsscones förut. Mums! :)