måndag, april 21, 2008
Muhammara
Muhammara
ca 2,5 dl
2 röda paprikor
65 g cashewnötter, råa
65 g valnötter, råa
1 tsk hel spiskummin
1 rejäl vitlöksklyfta
1/2 tsk chili
1/4 tsk rökt salt (annars vanligt salt)
1/2 citron, pressad
1 msk granatäpplesirap (annars balsamvinäger)
Skär runt paprikornas skaft, och dra ut kärnhusen. Skaka av dem så du får ut alla frön. Grilla paprikorna i ugnen (eller ute) på 225°C i ca 30 minuter, tills skalet blivit svart här och där. Vänd dem ofta, så de blir jämnt grillade. Lägg dem sedan i en skål och täck med plastfolie i ca 5 minuter, så blir de lätta att skala. Dra sen av skalen, det är lättaste medans paprikorna fortfarande är lite varma. (Men bränn dig inte.) Låt svalna.
Rosta cashewnötter, valnötter och spiskummin i en torr panna tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta. Låt svalna.
Kör sedan alla ingredienser tillsammans i matberedare. Smaka av, och tillsätt ev. lite mer kryddor.
Muhammaran går bra att frysa, och gör den gärna en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.
Recept på engelska:
Muhammara
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Vad har du kryddblandningen till?
Ris o kötträtter?
Jag har det som en kall sås snarare - vi åt det till grillad lax och det var supergott. Också gott som dip på pitabröd, eller till ugnsstekt potatis. (Det står lite mer på den engelska bloggen, här är bara själva recepten.)
Då kollar jag in där då, bra att träna engelskan,( mest av lathet)!
Skicka en kommentar