måndag, april 14, 2008

Citronkyckling

stickylemonchicken

Citronkyckling
6-7 portioner

2 kg kycklinglår
2 citroner
1 vitlökshuvud
timjan
sherryvinäger
2 msk mörk soja
3 msk honung
bladpersilja
salt, peppar, olivolja

Dela vitlöken i klyftor, och skär citronen i tunna skivor.

Värm oljan i en stor stekgryta. Krydda kycklingen med salt och peppar, och bryn bitarna runt om i oljan. (I omgångar om det behövs.) Tillsätt vitlök och timjan. Häll i en rejäl skvätt sherryvinäger, soja och honung, och låt det hela reducera ihop lite.

Häll på vatten - i min lilla gryta täckte det nästan kycklingen, men ta så mycket som du tror behövs för att kycklingen ska bli ordentligt genomkokt. Såsen blir tjockare ju mindre vatten du tar. Lägg i citronskivorna, och sätt på ett lock. Låt kycklingen puttra i tio minuter eller mer - kolla så den inte är rosa inuti. Smaka av med mer soja eller vinäger om du vill.

När kycklingen är klar lägger du över den och citronen (men inte vitlöken, de är bara där för att ge smak) på ett fat, och strör över bladpersilja. Servera med ett gott tillbehör - vi hade bulgursallad med tomat och koriander.

Recept på engelska:
Lemon Chicken

Inga kommentarer: