fredag, april 11, 2008
Karamelliserade äpplen och päron
Karamelliserade äpplen och päron
2 portioner
1 äpple
2 små päron
40 g socker
1 kanelstång
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk svartpeppar
2 stjärnanis
10 g smör
en skvätt calvados eller konjak
3/4 dl äppeljuice
Skala och kärna ur äpplet och päronen, och skär dem i stora klyftor.
Strö ut sockret i en stor stekpanna, och sätt den på hög värme tills sockret börjar smälta och få färg. Tillsätt då kryddorna och smöret. Rör inte om, men vicka pannan så att smöret och sockret blandas. (Det är varmt, så var lite försiktig.) Sänk värmen på plattan litegrann, annars kommer karamellen att brännas.
Lägg i frukten. Stek i 5-6 minuter tills frukten är mjuk och har fått fin färg. Du behöver vända den ordentligt för att det ska bli jämnt och fint. Häll på en skvätt calvados eller konjak om du vill - akta dig, den *kan* ta eld!
Häll i äppeljuicen och koka tills den har reducerat ganska mycket och såsen blivit sirapsliknande. Nu kan du plocka bort kryddorna om du vill, annars får du äta lite försiktigt. Servera gärna med vaniljglass.
Recept på engelska:
Caramelized Apples & Pears
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar