onsdag, januari 04, 2012

Blåbärsbröd med äpple och solrosfrön



Blåbärsbröd med äpple och solrosfrön
Ca 20 portionsbröd

Steg 1:
140 g torkade blåbär
Hett vatten

Lägg blåbären i en skål och täck med hett vatten. Låt ligga tills de är helt mjuka.

Steg 2:
150 g bubblande surdegsgrund
500 ml vatten
200 g rågmjöl
200 - 250 g vetemjöl special
350 g rågsikt
10 g jäst

Blanda ihop till en deg. Låt vila i 2 timmar.

Steg 3:
Degen från steg 2
15 g salt
100 g rivet äpple
150 g rostade solrosfrön
De blötlagda blåbären från steg 1.

Blanda ihop, och knåda ordentligt – minst tio minuter med assistent. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.

Steg 4:
Ta ut degen ur kylen. Smörj en muffinsplåt med lite olja. Klicka ut degen i formarna – det blir ca 20 – och tryck till med fuktiga händer. Toppa gärna med solrosfrön (ej rostade – naturella!)

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Steg 5:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Frallorna tar ca 20 minuter, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.

Recept på engelska:
Blueberry Sourdough with Sunflower Seeds

3 kommentarer:

vardaxlyx sa...

Oj dem såg smarriga ut! Önskar dig en kanon bra dag!

Amy's piece of cake sa...

Låter jättegott!

Cupcakesfluffan sa...

så gott, måste se till att få köpt lite torkade blåbär