måndag, januari 02, 2012
Pepparmintskola med polka
Pepparmintskola med polka
ca 50 rejäla kolor
140 g glykos
280 g strösocker
2 dl vispgrädde
80 g osaltat smör
1 tsk grovt havssalt
1/2 tsk vaniljpulver (eller ta skrapet ur 1/2 vaniljstång)
1/2-1 tsk pepparmintsolja eller lite mer om du tar extrakt
100 g krossade polkargrisar
Koka upp glykos och socker till 165°C - passa noga, det går fort på slutet.
Under tiden kokar du upp grädde, smör, salt, vanilj och mint, håll varmt men låt det inte stormkoka. När sockerblandningen har rätt temperatur så häll i gräddblandningen - FÖRSIKTIGT. Det kommer bubbla och fräsa.
Rör om, och koka sen upp till ungefär 125°C. Häll i en förberedd form - du kan använda olja eller bakplåtspapper (eller båda), men jag använder bakplåtsfolie. Strö över krossade polkagrisar - om du gör det direkt kommer de smälta ner i kolan, om du vill ha dem mer ovanpå får du vänta en liten stund.
Låt kolan stelna nästan helt, vänd sen ut på en skärbräda och skär i lagom stora bitar. Om den blir för hård innan du hinner skära kan du värma den snabbt i mikron, i ca 10-15 sekunder. (Men lite riskabelt är det.)
Recept på engelska:
Peppermint Candy Cane Caramels
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar