fredag, maj 20, 2011
Macarons med mandelsmörkräm
Macarons
ca 20 fyllda kakor
3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.
Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.
Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Strö ev lite mandelsmul på hälften av dem. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.
Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.
Mandelsmörkräm:
1/2 sats smörkräm
100 g mandelpraliné
Mandelpraliné:
100 g socker
65 g mandel
Skålla och skala mandeln. Rosta den lätt gyllenbrun i ugnen eller i en torr stekpanna. Grovhacka.
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull, och värm på medelvärme tills det börjar smälta. Rör inte om. Skaka pannan lite lätt så det smälter jämnt, och när allt socker har blivit gyllenbrunt, rör snabbt ner mandeln. Häll upp på en silikonmatta eller bakpapper i teflon och tryck ut så tunt som möjligt. (Akta dig - det är galet varmt. Lättast är att ha ett till bakpapper i teflon, och trycka med en ugnsvante.)
Grovhacka sen karamellen och kör i matberedare till ett fint pulver. Förvara i en noga försluten burk.
Smörkräm:
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur
Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, dela smörkrämen i två bunkar. Den ena kan du spara i kylen (vispa upp igen innan du använder) eller frysa. Den andra halvan blandar du med mandelpralinén, lite i taget.
Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.
Recept på engelska:
Almond Praline Buttercream Macarons
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ska helt klart provas! Tack!
Skicka en kommentar