torsdag, oktober 28, 2010

Lökflarn med filodeg

phyllo-oniontart

Lökflarn med filodeg

4 stora gula lökar
salt
svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
riven muskot
6 stora plattor filodeg
olivolja

Skiva löken tunt, och stek på medelhög värme i ca 15 minuter. Den ska bli mjuk och glansig, men inte ta särskilt mycket färg. Krydda med lite salt och svartpeppar.

Vispa ihop grädde, ägg och en nypa muskot.

Jobba snabbt med filon, annars torkar den! Pensla formen ordentligt med olja. Lägg i filodeg, ett lager i taget. Lägg dem lite fint omlott, och pensla med lite olja mellan några av lagrena. (Det är inte så petigt.) Fördela löken i pajskalet.

Häll äggstanningen över löken. Vik nu ihop kanterna av filodegen som hänger över pajformen, och knöla ihop dem till en bullig kant. Pensla med olivolja.

Grädda i 175° i ca 25 minuter. Fyllningen ska ha stelnat ordentligt (men kan fortfarande se lite svajig ut när du tar ut den.) Låt vila minst tio minuter innan du skär upp den.

Recept på engelska:
Onion Tart with Phyllo

Inga kommentarer: