onsdag, januari 20, 2010

Kyckling med 40 vitlöksklyftor

chicken-40clovesgarlic

Kyckling med 40 vitlöksklyftor

1 kyckling, delad i åtta delar
salt, peppar
2 msk olivolja
1 msk smör
3 vitlökar - ca 40 klyftor
4 dl torrt vitt vin
3 msk konjak
2-3 msk mjöl
1/2-1 dl vispgrädde
salt, peppar, socker

Koka upp en liten kastrull med vatten, och lägg ner alla vitlöksklyftorna i en minut. Häll av och låt svalna - nu blir vitlökarna mycket lättare att skala. Gör det.

Torka av kycklingdelarna och krydda med salt och peppar. Värm smör och olivolja och bryn kycklingen - med skinnsidan ner först - på hög värme. När de har fått fin färg på båda sidorna, ta ur och lägg åt sidan. Jobba i omgångar. När all kyckling är brynt, lägg ner alla de skalade vitlöksklyftorna och fräs i ca 10 minuter på medelvärme. De ska bli gyllenbruna, men inte brännas.

Häll på vinet och två matskedar konjak. Koka upp, lägg ner kycklingen och sänk värmen. Sätt på ett lock och småkoka på låg värme i ca 30 minuter, tills kycklingen är färdiglagad. Ta upp kycklingen, lägg i en serveringsform och täck med folie. Ta undan ungefär en deciliter av såsen och vispa ner mjölet. Häll tillbaka i grytan, och tillsätt den sista matskeden konjak samt grädden. (Börja med den mindre mängden.) Koka upp och låt koka i ett par minuter. Späd eventuellt med mer grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker. (Det beror på hur syrligt vinet du använder är.) Häll såsen, med all vitlök i, över kycklingen och servera.

Recept på engelska:
Chicken with 40 cloves of garlic

2 kommentarer:

sofiaolsson sa...

Hej jag älskar dina härliga recept och har tipsat om din Kycklingsallad med parmesan på min blogg! Kika gärna in och kolla på http://soofias.devote.se. och säg gärna vad du tycker :)

Elena sa...

Detta låter jätte gott!