söndag, november 22, 2009
Surdegsbröd med äpple och valnöt
Här kommer ett recept baserat på ett från Pain de Martin. Jag använde fyrkornskross istället för vetekross, och jäste allt lite längre, men det är ungefär de enda ändringarna.
Surdegsbröd med äpple och valnöt
2 formbröd
På kvällen:
100 g rågsurdeg
300 g ljummet vatten
180 g fint rågmjöl
500 g urkärnat och skalat äpple
50 g farinsocker
200 g fyrkornskross
300 g kokande vatten
Blanda surdeg, vatten och mjöl. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Mixa äpple och socker i matberedaren till en smet. Ställ i kylskåp över natten.
Blanda fyrkornskross och vatten, täck med plast, och låt stå i rumstemperatur över natten.
Nästa morgon:
500 g vetemjöl (gärna med mycket protein)
150 g fint rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt
Blanda samman alla ingredienser med surdegen, äppelmixen och skållningen från dagen innan, och knåda i maskin i ca 10 minuter (eller dubbelt så länge för hand). Det blir en kladdig smet. Täck med plast och jäs till dubbel storlek - min fick jäsa i 3-4 timmar.
Smörj två limpformar med smör, och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl om du vill. Täck med en handduk eller plast, och jäs tills degen rest sig lite i formarna - min stod i ungefär 2 timmar.
Sätt ugnen på 250°C.
När ugnen är varm, ställ in bröden och sänk värmen till 200°C. Ställ in bröden och grädda i ca en timme. Kolla med ugnstermometer - de ska ha en innertemperatur på 98°C.
Recept på engelska:
Apple Walnut Sourdough
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar