måndag, september 27, 2010

Kycklingsoppa med ingefära och fänkål

chicken-ginger-fennelsoup

Kycklingsoppa med ingefära och fänkål
4 portioner

1 färsk kyckling
1 morot, skalad och skuren i mindre bitar
1/2 liten fänkål, grovt hackad
5 skivor ingefära, ca 2 mm tjocka
2 gula lökar, grovt hackade
1 lagerblad
6 svartpepparkorn
1 tsk torkad dragon
50 g smör
2 msk mjöl
1 dl vispgrädde
1 msk sherry eller konjak
salt

Lägg kycklingen, hel och med bröstet upp, i en gryta tilsammans med moroten, fänkål, ingefära och den ena löken. Lägg ner lagerblad, svartpeppar, dragon och lite salt, och häll på vatten tills det nästan täcker kycklingen. Den övre delen av bröstet ska vara ovanför vattnet. Koka upp och sänk sen värmen och täck med lock. Låt sjuda i ca 1,5 timmar.

Ta ut kycklingen och låt den svalna lite, och plocka sen loss köttet i små bitar. Sila kokvätskan i en kastrull, och koka ner den tills ungefär en liter återstår.

Smält smöret i en stor kastrull, och fräs den återstående löken tills det blivit mjukt men inte fått färg. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Vispa försiktigt ner kokspadet från kycklingen, lite i taget. Koka upp under omrörning. Sänk sen värmen och låt soppan småkoka i 10 minuter. Mixa sedan soppan slät med stavmixer.

Tillsätt grädde, sherry eller konjak, och slutligen kycklingköttet. Smaka av med salt.

Recept på engelska:
Chicken soup with Ginger and Fennel

Inga kommentarer: