måndag, september 06, 2010

Köttfärssås med rotselleri

bolognese-celeriac

Köttfärssås med rotselleri
6 portioner

900 g köttfärs
300 g rotselleri
300 g morötter
2 medelstora gula lökar
2 tsk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
1-2 tsk worcestershiresås
1/2 dl vatten
1 burk (400 g) krossade tomater
100 g tomatpuré
4 dl rödvin
1 dl vispgrädde
1-2 tsk socker
olivolja


Skala morötter och rotselleri och riv dem grovt. Hacka lök och vitlök fint. Fräs rotselleri, morot och lök med oregano i en stekpanna på medelvärme i ca 10 minuter.

Hetta upp lite olja i en gryta och bryn köttfärsen tillsammans med vitlöken. Krydda med salt, svartpeppar och worcestershiresås. Häll på vattnet om köttfärsen verkar klumpa sig mycket, det hjälper till att få den mer finfördelad. När all köttfärs fått färg, häll ner rotfruktsrivet, tomaterna, tomatpuré och vinet. Rör om, koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 30 minuter.

Häll ner grädden, och koka ihop ett par minuter. Smaka av med mer kryddor, och lite socker.

Servera med nykokt pasta.

Recept på engelska:
Bolognese with celeriac

Inga kommentarer: