lördag, januari 03, 2009

Thai-smakande Potatis & Purjosoppa

thaipotatosoup

Thai-smakande Potatis & Purjosoppa
3-4 portioner

4 stora potatisar
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
4-5 cm färsk ingefära
2 färska jalapeñopeppar
lite olja
1 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
vatten
4 dl (1 burk) kokosmjölk
1/2-1 msk japansk soja
1 lime, skal och saft
salt

Skala potatisen och skär den i ganska små bitar. Skiva purjolöken. Hacka vitlök och ingefära grovt. Kärna ur och finhacka jalapeño-chilin. Fräs det hela tillsammans med kryddorna i lite olja i en inte alltför stor kastrull.

Efter ett par minuter, häll på vatten så att det precis täcker. Salta, koka upp, täck med lock och sänk värmen. Låt soppan koka tills potatisen känns helt mjuk. Mixa då soppan, gärna med stavmixer, så den blir helt slät. Tillsätt kokosmjölk, soja, limeskal och limesaft. Späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa - eller mer soppa, för den delen.

Smaka av med mer salt, soja och lime, och ev. lite mer chili om det behövs.

Recept på engelska:
Thai-style Potato Leek Soup

3 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

Lustigt, bokmärkade precis en soppa på bara lite mat (utdelad av en kompis) som var väldigt lik. Fortsatte sedan i RSS-flödet och hittade hit. Undra vilket recept som är godast. Får väl prova båda.

Anne sa...

Och det är precis den jag har länkat till från den riktiga bloggen :) (Här är bara översättningar av recepten, gå till den engelska för mer "prat" kring recepten.) Min är inte exakt likadan, men det är av Feline jag har fått den :)

Béatrice Karjalainen sa...

Där ser man. Har den engelska i RSS-flödet oxå men den ligger i en mapp som inte läses lika ofta. Får ta och byta plats på dem :-)

Receptet skall definitivt provas.