fredag, december 26, 2008

Tortiglioni Bolognese

rigatonibolognese1

Tortiglioni Bolognese
6 portioner

1 msk matolja
2 + 1 msk smör
1 stor gul lök, finhackad
ca 200 g rotselleri, finhackat
2 morötter, finhackade
400 g nötfärs
salt, peppar
2,5 dl mjölk
muskot
2,5 dl vitt vin
1 burk (400 g) hela eller krossade tomater
lite socker
vatten

500 g pasta
parmesan

Värm oljan och 2 msk smör, och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt rotsellerin och morötterna, och fräs i ett par minuter till. Tillsätt sedan köttfärs, salt och peppar, och bryn ordentligt. Häll på mjölken och låt den koka in helt. Krydda med lite riven muskot - en liten nypa, det behövs inte mycket!

Häll sedan på vinet, och låt det koka in helt. Sen är det dags att tillsätta tomaterna. Rör om ordentligt och koka upp, men sänk sen värmen och sätt på ett lock. Nu ska såsen småputtra i minst två timmar. Du kan behöva tillsätta lite vatten då och då så det inte blir alltför torrt - ha noga koll på det.

När såsen är färdig, smaka av med mer salt, peppar och lite socker om du vill. Koka pasta, och blanda sedan ner i såsen tillsammans med den återstående matskeden smör. Servera med riven parmesan.

rigatonibolognese2

Recept på engelska:
Tortiglioni Bolognese

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmm, härligt med annat än julmat? Vi gjorde grymt god lasagne! Bild i bloggen.

Därmed pasta - eller hur Anne?