fredag, december 05, 2008

Saffransbullar med mandelmassa

saffransbulle 08

Saffransbullar med mandelmassa
ca 24 stora bullar

100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
250 g mandelmassa, riven
3 msk socker
0,5 g saffran
1 msk vit sirap

Till garnering:
Hackad mandel
pärlsocker

saffransbullar 08

Smält smöret till degen och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt, och häll över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg. Den ska släppa bunkens kanter, men det är okej om den fortfarande är lite kladdig.

Jäs i ca 40 minuter.

Vispa ingredienserna till fyllningen med elvisp tils den är mjuk och smidig. Kavla ut bulldegen till en rektangel, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop från långsidan, och skär i jämna skivor.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30 minuter. Strö över mandel och pärlsocker, och grädda på 250°C i 7-8 minuter.

Recept på engelska:
Almond-filled Saffron Buns

7 kommentarer:

Filibabba sa...

Måste testas! :D

Britt sa...

Låter mycket gott, själv har jag skållad finahackad mandel i degen (gammalt beprövat recept) vilket ger saftiga goda bullar,

Ursula sa...

Vilket härligt recept! Jag testade igår och blev helnöjd, så underbart gott! Jag gjorde mina bullar lite mindre än dina så det blev 32 stycken. Länkar till dig från mig: www.ursula-maria-elena.blogspot.com.

Marie sa...

Supergoda! Jätteenkla att baka för en som inte är så haj på vetedegar!

famalihe sa...

Jag bakade idag. Jag tillsatt russin i fyllningen. det blev jätte gott. Mjuka och fina.

Anonym sa...

De blev jättegoda.. saftiga o ungarna älskade dem. :)

Anonym sa...

Fantastiskt goda även med glutenfritt mjöl!! Bara att blanda jästen och degspadet med lite fiberhusk så att degen blir lättare att handskas med! Detta recept blir att göra fler gånger! =)