onsdag, oktober 22, 2008

Schwarzwaldtårta med punschgrädde

schwarzwald

Schwarzwaldtårta med punschgrädde
8-10 bitar

Bottnar:
200 g hasselnötter
4 äggvitor
3 dl florsocker (180 g)

Fyllning:
4 dl vispgrädde
3-4 msk punsch (mer eller mindre beroende på smak)
ev. hackade, karamelliserade hasselnötter

Dekoration:
200 g mörk choklad
1/2 tsk matolja (valfritt)

Börja med att mala hasselnötterna fint, antingen i mandelkvarn eller länge i matberedare. Blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till en styv maräng, och rör ner nötblandningen. Bred eller spritsa ut smeten i tre lika stora cirklar på bakplåtspapper. Grädda på 175°C i ca 10-12 minuter, tills de verkar torra. Ta ur ugnen, låt svalna helt, och lossa sedan försiktigt från pappret.

Vispa grädden och blanda ner lagom mycket punsch. Bred grädden mellan bottnarna, och runt hela tårtan. Det blir fint att spritsa, men då behöver du lite mer - kanske 5-6 dl. Om du vill kan du ha i fint hackade hasselnötter som du karamelliserat innan, för extra mycket nötsmak!

Smält chokladen som ska användas till dekorationer, i mikro eller vattenbad. Ha ev. i en droppe olja för att få den glansigare. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper, lägg på en skärbräda eller en plåt och ställ i frysen i ca 5 minuter. Ta ut, och nu bör chokladen ha stelnat lite men fortfarande vara lite mjuk. Markera ett rutmönster med en vass kniv. Ställ tillbaka chokladen i frysen och låt den stelna helt, innan du bryter rutorna i bitar, och dekorerar tårtan.

Servera ganska omgående, det här är inget som håller länge.

Recept på engelska:
Black Forest Cake, Swedish Style

Inga kommentarer: