måndag, maj 07, 2007

Kreolskans gryta

kreolskgryta

Kreolskans gryta
3-4 portioner

1 stor fläskfilé
2 merguez (kryddiga lammkorvar)
1 röd paprika, strimlad
ca 100 g syltlök
ca 100 g cornichoner (delade)
ca 100 g kalamataoliver, urkärnade och delade
3-4 msk spad från syltlöken
1 vitlöksklyfta
1-2 msk idealmjöl
svartpeppar
salt
timjan
dragon
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraîche

Till servering:
bulgur

Börja med att skiva korven och fräs den i en torr gryta tills den är knaprig. Ta ur och lägg åt sidan. Skiva fläskfilén och platta ut skivorna en aning med handen. Bryn i grytan (tillsätt lite extra olja om det behövs, men det brukar vara rejält med fett från korven) och salta och peppra. Ta ur efterhand tills alla skivorna är brynta. Lägg tillbaka i grytan tillsammans med korven. Dofta över mjölet, och blanda ner en nypa torkad timjan och torkad dragon. Pressa ner vitlöksklyftan, och blanda ner oliver, cornichoner, syltlök, syltlöksspad och paprikan. Häll på grädde och crème fraîche och låt koka ihop i 10-15 minuter. Koka under tiden bulgur eller ris, och servera.

Recept på engelska:
Creole Pot

Inga kommentarer: