fredag, december 08, 2006

Gateaus Valnötsbröd



Gateaus Valnötsbröd
2 stora limpor

5 dl vatten
50 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
20 g mjukt smör
2 dl valnötter

Värm vattnet tills det är ungefär fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll vattnet över, rör tills det löser upp sig. Tillsätt allt utom valnötterna, och kör till en deg i assistent (eller knåda ordentligt för hand) i ca 5 minuter. Ha i nötterna, och kör ett par minuter till. Låt sen degen vila i en halvtimme.

Stöt ihop (= pressa ur luften ur degen) och låt jäsa en halvtimme till. Ta sen upp degen, knåda ihop den och dela i två delar. Forma till limpor och lägg att jäsa direkt på plåtar med bakplåtspapper. Nu ska de jäsa ungefär en timme, helst under en handduk.

Sätt ugnen på 250°C och sätt in brödet. Sänk efter fem minuter värmen till 200°C. Totalt ska bröden gräddas i ca 30 minuter.

1 kommentar:

Maria sa...

Åh perfekt, det här ska jag testa. Fick en hel påse valnötter från en arbetskamrat som varit och länsat en släktings valnötsträd. :-)