fredag, december 01, 2006

Chokladmoussetårta



Chokladmoussetårta
Ca 12 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg

Mousse:
150 g mörk choklad
3 ägg
1 msk irish cream-syrup (eller valfri likör)
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Lägg i en botten av bakplåtspapper eller teflon i en springform, och smöra kanterna.

Riv mandelmassan, och vispa med äggen till en jämn, fluffig smet. Bred ut i formen, och grädda i 12-15 minuter tills botten har blivit lätt gyllenbrun. Låt svalna helt, och ta ur formen. Diska formen, och lägg i en ny botten av bakplåtspapper, eller diska botten i teflon.

Lägg sedan tillbaka den färdiggräddade, avsvalnade botten i springformen.

Smält chokladen. Separara äggen, och tillsätt äggulorna till chokladen, tillsammans med likör eller extrakt.

Vispa äggvitorna till fast skum, och vänd ner i chokladsmeten. Vispa grädden hårt, och vänd ner den också. Blanda försiktigt, men noga. Bred ut smeten över tårtbotten i formen. Plasta in och låt stå i frysen minst fyra tinmar men gärna över natten. Tina ca en kvart före servering, och dekorera gärna med lite riven choklad.

Inga kommentarer: