onsdag, november 22, 2006

Lingonkola



Lingonkola

250 g lingon
3 dl socker
1 dl grädde
50 g smör

Mixa lingonen med en stavmixer, och pressa genom en finmaskig sil, så att du inte får med några stora skalbitar. Häll i en kastrull, och blanda ner socker, grädde och smör. Koka tills smeten är ca 125°C, eller gör kolaprov genom att hälla lite smet i lite kallt vatten. Den ska gå att forma en kula av.

Häll upp smeten i en smord liten form, och låt stelna över natten. Skär i bitar, och slå in i papper, eller doppa i mörk eller vit choklad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här ska jag testa. Varje år byts något julgodis ut. I år åker knäcken ut för denna.

Lagers tabberas sa...

Djädrans - fram med sockertermometer.
Tror Du att det går med nyplockade rabarber? Ramslök? Ängssyra?

Anne sa...

Lager - well, rabarber tror jag blir suveränt, eller som jag skrev till Viktoria, blåbär och citron. (Ska testa i höst!) Ramslök däremot, eh, njae.. det vete sjutton. Ängssyra kanske inte riktigt klarar att stå upp mot sötman, men testa! :)