måndag, november 06, 2006

Kåldolmar



Kåldolmar
4 portioner

1 mellanstort vitkålshuvud
2 dl kokt fullkornsris
300 g blandfärs
salt
vitpeppar
ca 1 dl mjölk
smör
1-2 msk sirap

Koka kålen i saltat vatten och lossa bladen i takt med att de mjuknar. Lägg på ett fat så länge. Skär bort den grövsta bladnerven så blir bladen lite lättare att vika ihop.

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda färsen med riset, krydda med salt och vitpeppar, och blanda ner mjölk till en ganska lös smet.

Fyll kålbladen med ca 1 msk färs, och rulla ihop till ett prydligt paket. Lägg i en ugnssäker form med skarven nedåt. Klicka över lite smör, ringla över lite sirap, och sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Häll sen av skyn, späd med vatten och koka upp. Tillsätt lite fond och lite soja, och red med maizena.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Inga kommentarer: