onsdag, november 08, 2006

Baselbröd



Baselbröd
2 st
Ur Jan Hedhs "Bröd"

Fördeg:
5 g jäst
2,5 dl vatten
200 g fint rågmjöl
50 g rågsurdeg

Blanda rågmjöl och rågsurdeg. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner det också. Knåda degen i assistent på lägsta hastighet i 10 min. Lägg degen i en lätt inoljad
plastlåda med lock och låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur - eller över natten i kylskåp.

Deg 2:
15 g jäst
2,5 dl vatten
450 g vetemjöl (helst med hög proteinhalt)
18 g havssalt

Lös upp jästen i vattnet och häll över fördegen och tillsätt
vetemjöl. Knåda i assistent på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och
knåda i 8 min. Degen ska vara väldigt seg och elastisk.

Låt degen jäsa i en lätt oljad bunke i två timmar. Stöt ihop degen tre gånger under jästiden (dunka ner degen helt enkelt - det ger bättre struktur på det färdiga brödet).

Ta upp degen på ett mjölat bord och dela i fyra bitar. Rulla ihop till små ovala limpor, och sätt ihop dem två och två på ett bakplåtspapper med rejält med mjöl. Jäs i ungefär en timme.

Sätt ugnen på 275°C med plåten eller baksten inne. Sätt in bröden på den heta plåten (alltså enklast om de är jästa på ett bakplåtspapper, annars är risken att de faller ihop när du flyttar dem) och spraya in vatten med en sprayflaska, så att det blir ånga. Detta ger en rejält knaprig skorpa på brödet.

Efter fem minuter, sänk temperaturen till 200°C. Efter tio minuter till, lufta ugnen lite och spraya med mer vatten. Gör samma sak två gånger till. Totalt ska bröden gräddas i 50 minuter.

Går jättebra att frysa - värm gärna igen i 100°C i ca 10 minuter så blir brödet som nybakat.

1 kommentar:

Maria sa...

Detta är ett av de få bröd jag bakat ur Hedhs bok, men det är väldigt väldigt gott! Värd varenda timme av väntan :)