onsdag, maj 06, 2009

Rågsurdeg

surdegsgrund

Vill du göra vetesurdeg istället? Sorry, det är inte min starka sida, jag har en jättebra starter som jag beställt från USA. Här kan du läsa mer om det.

Rågsurdeg
Via Sisterfood

Dag 1
ca 1 msk honung
1,5 dl fint rågmjöl
1,5 dl ljummet vatten
3 msk fet (10%) yoghurt

Vispa ihop, och häll i en rätt så stor burk med löst påsatt lock. Förvara ganska varmt.

Dag 2-4 (eller 5)
Rör ner en rejäl sked rågmjöl och lika mycket ljummet vatten, rör om ordentligt. Smeten ska bubbla fint och dofta syrligt.

Fortsätt så - dag 5 eller 6 kan du baka på degen. Spara lite och ställ i kylen. Nästa gång är det bara att börja mata den igen, så är den klar på ett par dagar.

Recept på engelska:
Rye Sourdough Starter

Inga kommentarer: