lördag, september 03, 2011

Snurriga mördegskakor

swirledcookie

Snurriga mördegskakor
ca 40 kakor

Ljus deg:
200 g vetemjöl
100 g smör
50 g strösocker
2 g salt
1 äggula

Mörk deg:
170 g vetemjöl
30 g kakao
100 g smör
50 g strösocker
2 g salt
1 äggula

Båda degarna görs helst i matberedare - de ska arbetas så lite som möjligt. Börja med den ljusa så slipper du diska mellan omgångarna.

Blanda smör, mjöl, socker, salt och i chokladfallet också kakao, och kör i matberedare. När det börjar gå ihop till stora smulor tillsätter du äggulan och kör tills degen precis går ihop. Ta ut och svep in i plastfolie. Ställ kallt en stund, men inte alltför länge - då blir den svår att kavla.

Knåda ihop degarna lite - de kan vara lite smuliga i det här läget. Kavla ut till två lika stora rektanglar. Lägg på varandra, och nu behöver du eventuellt kyla degen lite igen så den stelnar.

Rulla ihop från långsidan. Det är lite småpillrigt, men var noggrann och försiktig. Tryck till ordentligt så det inte blir nån luft i rullen. Ställ kallt ett tag igen.

Skär i 1/2-cm tjocka skivor och baka på 175°C i ca 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Swirly cookies

Inga kommentarer: