torsdag, november 04, 2010

Små Digestive x3

digestive-gruyere-kumquat

Här kommer tre fantastiskt goda smakkombinationer med digestivekex - jag har använt Små Digestive från Göteborgskex.

Gruyère med vaniljkaramelliserade kumquats

Det här blir som en riktigt lyxig variant på rostad macka med ost och marmelad - samma välbekanta kontrast, men mycket godare.

Lägg en bit gruyère på ett minidigestive, och toppa med ett par skivor karamelliserad kumquat.

Vaniljkaramelliserade kumquats:
8 kumquats
4 msk vatten
4 msk hemgjort vaniljsocker (eller vanligt socker plus 1/2 vaniljstång.)

Skiva kumquatsen och ta bort alla kärnor. Koka upp socker och vatten (och vaniljstång om du vill). Lägg i kumquatsskivorna och koka i fem minuter. Häll upp på ett bakplåtspapper - helst av teflon - och separera skivorna medans de är varma. Låt svalna helt.

Chèvre med päron & honungskompott

digestive-chevre-pear

Chèvre är ganska salt och lite kärvt i smaken - perfekt att kombinera med något riktigt sött. Både päron och honung är goda var för sig ihop med chèvre, och föga förvånande är de även perfekta att kombinera.

Lägg en bit chèvre på ett minidigestive, och toppa med en sked honungskompott.

Päron & Honungskompott:
2 mogna päron
2 msk honung

Skala päronen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med honungen och koka upp. Småkoka i fem minuter, och kontrollera att päronen är mjuka. (Om de inte är tillräckligt mjuka, testa att koka fem minuter till.) Vispa sönder päronen med en ballongvisp till en grov kompott, låt svalna.

Ädelost och karamelliserade valnötter

digestive-stagur-walnut

Mmm, salt, krämigt, sött, krispigt och lite beska från valnötterna. Det här är mycket smak i en enda tugga!

Bred en halvmjuk ädelost på ett minidigestive - min favorit är St Agur - och toppa med en valnötshalva.

Karamelliserade valnötter:
1/2 dl valnötter
1 msk strösocker
1 tsk olja
1/2 tsk salt

Värm oljan i en liten stekpanna och rosta valnötterna i ett par minuter, tills de blir gyllenbruna och doftar gott. Strö över socker och salt, och blanda noga. Stek ett par minuter, tills sockret har karamelliserats. Häll upp på ett bakplåtspapper och sära på nötterna medans de är varma. Låt svalna helt.

Recept på engelska:
Cheese Combinations for Digestive crackers

1 kommentar:

Cissi sa...

Åh Jag ska verkligen prova att göra päron och honungskompotten, verkar vara så lätt och så gott!