torsdag, november 13, 2008

Stockholmschili med dinkelchips och ugnstorkade tomater

stockholmschili

Stockholmschili med dinkelchips och ugnstorkade tomater
6 portioner

1 kg högrev, i stora tärningar
500 gram fläskfärs
2 gula lökar, i halvmånar
matolja
salt och peppar
4 klyftor vitlök, grovhackade
2 röda chili finhackade
5 dl Coca-cola
2-3 msk anchochili (pulver)
2-3 msk chipotlechili (pulver eller pastaform)
2-3 msk spiskummin
majsstärkelse, valfritt

till servering:
dinkelchips
ugnstorkade tomater
riven ost
färsk koriander
hackad rödlök
creme fraiche

Bryn högrev, fläskfärs och lök i matolja i en stor stekgryta, i omgångar. Salta och peppra under tiden. Lägg sedan tillbaka allt i grytan, tillsammans med chili, vitlök, coca-cola, anchochili, chipotlechili och spiskummin. Koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock i minst två men gärna tre timmar. Rör om då och då och håll koll så det inte verkar bli för torrt - späd i så fall med vatten.

Mot slutet, smaka av och krydda med extra salt eller kryddor så att den smakar som du vill ha den. Coca-cola gör grytan söt, så man får balansera med de andra kryddorna. Späd med mer vatten om det är för tjockt, men om det är för rinnigt kan du istället reda av med lite majsstärkelse.

Servera chilin med tillbehören.

Dinkelchips
3,5 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk torrjäst
1 msk socker
1 msk olivolja
1 dl vatten, varmt
cayennepeppar eller anchochili
flingsalt

Blanda salt, torrjäst, socker, olivolja och vatten i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta till en jämn och fin deg. Knåda ordentligt! Täck degen och låt den jäsa i ca 90 minuter.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, så tunt som möjligt. Du kan behöva lite extra mjöl. Skär ett rutmönster, pensla med lite vatten och strö över lite cayennepeppar eller anchochili och flingsalt.

Grädda i 175°C i ca 15-20 minuter. Låt svalna lite innan du bryter isär chipsen. De torkar ytterligare efter några minuter men kan vara lite mjuka när de precis kommer ur ugnen.

Ugnstorkade tomater
6 mogna plommontomater
1 tsk råsocker
1 tsk rökt salt
1 tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
2-3 msk vit balsamvinäger

Skär tomaterna i tunna klyftor - ungefär sex klyftor per tomat. Lägg med skinnsidan neråt i en ugnsform, och droppa över olivolja. Strö över råsocker, rökt salt och cayennepeppar. Baka i 150°C - gärna i varmluftsugn - i ca en timme, tills tomaterna ser lite torra ut. Du kan behöva ha dem inne lite längre. När du tar ut dem, häll över lite vit balsamvinäger och låt dem svalna. Servera rumstempererade.

Recept på engelska:
Stockholm Chili

1 kommentar:

Filibabba sa...

åh vad gott!=)