söndag, maj 13, 2012

Körsbärs-cheesecake macarons


Körsbärs-cheesecake macarons 
15-20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop  - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv. (Om du mixar för mycket blir smeten för lös, och flyter ut.) 

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 12-15 minuter. (Jag använder varmluftsugn) Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Körsbärsfylling:
50 g smör, rumsvarmt
120 g philadelphiaost
ca 200 g florsocker

1-2 msk körsbärssirap

Om du har, ta gärna lite citronzest också. Det här är en SÖT fyllning. Den måste vara riktigt kall för att kunna spritsas och blir lite mer flytande än många andra.

Vispa alla ingredienser till en jämn och fluffig smet. Ställ kallt en stund om den blir för mjuk. Spritsa eller bred sedan på hälften av macaron-skalen och toppa med resten.

De färdiga kakorna går jättebra att frysa in.

Recept på engelska:Inga kommentarer: