Sidor

onsdag, april 05, 2006

Fenomenalt god soppa med broccoli och ost



Soppa med broccoli och ost
2-3 portioner

en bunt broccoli
1 gul lök, hackad
2 medelstora potatisar, tärnade
1 stor klyfta vitlök, hackad
1 röd paprika, tärnad
smör
salt, peppar, chilipulver, spiskummin, chipotlechilipulver (kan uteslutas)
2 msk mjöl
1 3/4 dl vispgrädde
150 g riven ost

Börja med att ansa broccolin. Skär av små buketter från stjälkarna, trimma bort nedersta tredjedelen på stjälkarna, och finhacka resten. Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev (spar vattnet!!) och lägg i en skål med iskallt vatten. (Då behåller buketterna både färg och konsistens.)

Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, paprika, potatis och de hackade broccolistammarna i 5-6 minuter tills de börjar mjukna. Tillsätt salt, peppar, chilipulver, spiskummin och - om du har - chipotlechilipulver. (Jag ger som vanligt inga mått - du får prova dig fram. Börja med lite.)

Tillsätt mjölet, och fräs i två minuter under omrörning. Tillsätt sen ca 6 dl av det sparade kokvattnet från broccolin. Lägg på lock, och låt småkoka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

Häll i grädden. Tillsätt osten, och låt den smälta. Ta sen din stavmixer och mixa soppan i ett par sekunder. Den ska inte bli helt slät, utan bara lite mosig. Om du inte har en stavmixer kan du köra ca halva soppan i en helt vanlig mixer eller matberedare. Smaka av med mer kryddor. Lägg i de kokta broccolibuketterna, och låt dem värmas i soppan i ett par minuter. Servera direkt.

Blev för mycket för två personer - det hade nog räckt till tre, i synnerhet om du serverar bröd till, eller äter det som lunch. Eller inte är vrålhungrig, förstås...

2 kommentarer:

  1. Jag är ledsen men den här var inte alls god. Smakar gräddost kryddad med chili. Inte min kopp te azlls.

    SvaraRadera
  2. Anonym5:41 em

    Jag måste säga att soppan var jätte god. det passade bra med ost och spenat piroger till. ett litet tips !

    SvaraRadera