söndag, januari 29, 2012

Hawaiikyckling



Hawaiikyckling
4-6 portioner

700 g kycklinglårfilé
matolja att steka i
1 grön paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 färsk ananas, tärnad
5 dl kycklingbuljong
2 msk soja
1 dl sherryvinäger (eller vitvinsvinäger)
4 msk socker
1 msk majsstärkelse
salt, chilipeppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i matolja, i omgångar. Ta ur och sätt åt sidan så länge.

Blanda buljong, soja, vinäger, socker och majsstärkelse. (Enklast om du börjar med majsstärkelsen, och sen häller i vätska medans du vispar.) Ställ åt sidan så länge.

Häll av eventuell resterande olja, och fräs paprikorna i ungefär en minut. Tillsätt ananas, och kör en minut till. Häll i såsblandningen, och kycklingen. Rör om, och låt puttra ihop i ett par minuter, Såsen ska tjockna, och kontrollera så att kycklingen är helt klara.

Krydda med salt och lite mer chili eller cayennepeppar. Servera med ris.

Recept på engelska:
Hawaiian Chicken

torsdag, januari 19, 2012

Morotsmos med brynt smör

brown-butter-carrotmash

Morotsmos med brynt smör

4-5 små morötter, skalade och skivade
1/2 gul lök, grovhackad
1 klyfta vitlök, grovhackad
100 g smör
salt, svartpeppar, citron

Börja med att smälta smöret och låta det brynas, på hög värme. Häll i morötter, lök och vitlök och sänk till medelvärme. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka - ca 15-20 minuter. Sila av smöret, och mixa grönsakerna grovt. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Recept på engelska:
Brown Butter Carrot Mash

tisdag, januari 17, 2012

Sega citronkakor

segacitronkakor

Den här smarriga kakorna hittade jag inne hos Tove.

Sega citronkakor
ca 40 stycken

250 g smör, rumsvarmt
400 g strösocker
1 ägg
4 msk pressad citron
rivet citronskal av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl (ca 420 g)
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget, citronsaften, citronskalet och vaniljsockret, och blanda ordentligt. Tillsätt mjöl, bikarbonat, salt och bakpulver och blanda.

Forma degen, som är ganska mjuk, till bollar och lägg på en plåt. Om du vill kan du rulla dem i strösocker först, men jag tyckte att degen var lite för kladdig. Däremot kan du frysa in bollarna och sen baka dem direkt från frysen (och då kommer jag nog rulla dem i socker först.)

Grädda i 175°C i ca 8-10 minuter, och låt sen kakorna stelna helt på plåten. De kommer vara ganska bleka men ska få lite färg runt kanterna.

Recept på engelska:
Lemon Snickerdoodles

måndag, januari 16, 2012

Språk och Mat

Brighton 3

*sponsrat inlägg*

Alfred Hitchcock sa en gång att konversation är den största fienden till god mat och gott vin. Han menade väl då att man lätt kan prata sönder en god måltid. Men en bra konversation kan också tillföra mycket till en måltid, speciellt om den sker utomlands, där nya smaker och intryck bidrar
till upplevelsen. När det handlar om att resa är ju två av de mest spännande ingredienserna just samtal med landets invånare, och den lokala maten. Här följer tips på ett antal olika resor som kombinerar just konversation och språkundervisning, med matlagning och gemenskap.

Språkresor förknippas oftast med skolungdomar och utlandsstudier med universitetsstuderande, men så behöver inte vara fallet idag. Att åka på språkresa och läsa kurser utomlands är lika populärt bland vuxna resenärer som ungdomar - det finns ett större kursutbud för vuxna. Har man ett
matlagningsintresse finns det inget som hindrar en från att kombinera detta med ett behöv eller en vilja att lära sig ett nytt språk. Kanske lockas man speciellt av en viss matlagningskultur och vill lära sig dess språk för att på så vis kunna fördjupa sin kunskap och möjlighet att resa
i landet? Kanske behöver man bättra på sin engelska för karriär eller utbildning och vill passa på att ta en matlagningskurs samtidigt?

Möjligheterna är många.

För de som är intresserade av syditaliensk kultur och matlagning erbjuds kurser i italienska, i kombination med tre matlagningstillfällen per vecka, i Taormina, Sicilien. Kursen varar mellan 1 vecka, upp emot ett helt läsår, så hur länge man vill stanna här beror på en själv.
Matlagningskursen sker hemma hos en lokal familj, där du tillsammans med herrn eller frun förbereder en hel måltid och sedan äter tillsammans med familjen. Här kan du fråga om allt möjligt och lära dig gamla italienska husmorstips, samt öva dina konversationskunskaper.

Vill man söka sig utanför Europa erbjuds två, tre eller fyra-veckors
matlagningskurser i Salvador i Brasilien. Här kombineras undervisning i portugisiska med det lokala bahianska köket som karaktäriseras av afrikansk, indisk och portugisiska mattraditioner. De tre unika ingredienserna som gör bahiansk matlagning särskild från resten av Brasilien är kokosnötolja, Malagueta chilipeppar och dendê, en speciell palmolja från Afrika. Liksom på de allra flesta språkresor ingår boende hos en lokal värdfamilj i priset, också det en chans att lära sig mer om lokala mattraditioner.

Engelska är det språk som flest svenskar reser utomlands för att lära sig. Det engelska köket är inte världskänt för sina kulinariska egenskaper, snarare tvärt om. Detta har dock ändrats på senare tid med bland annat Jamie Olivers intåg på våra TV-apparater. I Brighton på Englands sydkust erbjuds matlagningskurser på just Jamie Olivers restaurang och mataffär Recipease. I Brighton läser man en engelska
kurs
på morgon och tidig eftermiddag, samt studerar matlagningstekniker och recept tre eftermiddagar i veckan. Bland annat ingår thailändsk curry, skär och hack-teknik samt pasta-tillverkning. Efter matlagningen äter alla tillsammans, en möjlighet att lära känna människor från hela världen.

Utöver denna typ av språkkurs i kombination med matlagningskurser kan man söka och finna fristående matlagningskurser i de flesta länder. En matlagningskurs kan vara ett spännande alternativ till en klassisk semesterresa, eller en ovanlig chans att studera utomlands för dem som sedan länge avslutat sina studier. Alltid finns det något nytt att lära sig!

Skrivet av Ella Levin

lördag, januari 14, 2012

Glass på tre minuter



Eller ja, det kanske är att ta i. Det kan nog gå ännu fortare, om du vispar snabbt. Men glassen behöver ändå frysa i sisådär fem-sex timmar, så du får planera lite. Men godare glass får man leta efter! Ingen maskin krävs, och den blir ändå perfekt krämig och len. Och liksom "tät" i konsistensen, som riktigt lyxig kvalitetsglass. Den lämpar sig perfekt för att slänga i massor av godsaker - jag hade överbliven kolasås och karamelliserade valnötter. Nästa omgång tänker jag mig en massa hallon, blåbär, och grovhackad vit choklad...

Glass på tre minuter
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
valfri smaktillsats

Vispa grädden till mjuka toppar. Öppna burken med mjölk, och rör ihop med grädden. Blanda ner vad du nu vill smaksätta med. Häll ut i en form och frys.

Ta-da! Svårare var det inte.

Recept på engelska:
Three-minute Ice Cream

torsdag, januari 12, 2012

Havrebollar

havrebollar

Havrebollar
ca 20 stycken

180 g havregryn
180 g strösocker
30 g kokos
1/2 msk vaniljsocker
4 msk O'Boy
150 g smör, rumsvarmt
1/2 dl varmt kaffe
1/2 dl mjölk
mer kokos, att rulla bollarna i

Blanda först alla torra ingredienser, och sedan i med smöret. Blanda och tillsätt kaffe och mjölk. Vispa nu smeten med elvisp eller assistent, rätt länge. Den ska kännas ganska fluffig. Ställ smeten kallt en stund och när den är fast nog, rulla till bollar. Rulla bollarna i kokos.

Går jättebra att frysa in.

Recept på engelska:
Oatmeal Chocolate Balls

måndag, januari 09, 2012

Melonsallad med lime-koriandersalsa

melonsalladmedsalsa

Melonsallad med lime-koriandersalsa

80 g babyspenat
1 cantaloupemelon
1 röd chili
1 liten rödlök
1 klyfta vitlök
1/2 kruka koriander
2 lime
3-4 msk olivolja
1/2-1 tsk flingsalt

Skölj babyspenaten och lägg på ett fat. Skala och skiva melonen och lägg den ovanpå.

Finhacka chili, rödlök, vitlök och koriander, och blanda med pressad lime och olivolja. Smaka av med salt. Ringla dressingen över melonen.

Recept på engelska:
Melon Salad with Lime Coriander Salsa

onsdag, januari 04, 2012

Blåbärsbröd med äpple och solrosfrön



Blåbärsbröd med äpple och solrosfrön
Ca 20 portionsbröd

Steg 1:
140 g torkade blåbär
Hett vatten

Lägg blåbären i en skål och täck med hett vatten. Låt ligga tills de är helt mjuka.

Steg 2:
150 g bubblande surdegsgrund
500 ml vatten
200 g rågmjöl
200 - 250 g vetemjöl special
350 g rågsikt
10 g jäst

Blanda ihop till en deg. Låt vila i 2 timmar.

Steg 3:
Degen från steg 2
15 g salt
100 g rivet äpple
150 g rostade solrosfrön
De blötlagda blåbären från steg 1.

Blanda ihop, och knåda ordentligt – minst tio minuter med assistent. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.

Steg 4:
Ta ut degen ur kylen. Smörj en muffinsplåt med lite olja. Klicka ut degen i formarna – det blir ca 20 – och tryck till med fuktiga händer. Toppa gärna med solrosfrön (ej rostade – naturella!)

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Steg 5:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Frallorna tar ca 20 minuter, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.

Recept på engelska:
Blueberry Sourdough with Sunflower Seeds

måndag, januari 02, 2012

Pepparmintskola med polka

mintpolkakola

Pepparmintskola med polka
ca 50 rejäla kolor

140 g glykos
280 g strösocker
2 dl vispgrädde
80 g osaltat smör
1 tsk grovt havssalt
1/2 tsk vaniljpulver (eller ta skrapet ur 1/2 vaniljstång)
1/2-1 tsk pepparmintsolja eller lite mer om du tar extrakt
100 g krossade polkargrisar

Koka upp glykos och socker till 165°C - passa noga, det går fort på slutet.

Under tiden kokar du upp grädde, smör, salt, vanilj och mint, håll varmt men låt det inte stormkoka. När sockerblandningen har rätt temperatur så häll i gräddblandningen - FÖRSIKTIGT. Det kommer bubbla och fräsa.

Rör om, och koka sen upp till ungefär 125°C. Häll i en förberedd form - du kan använda olja eller bakplåtspapper (eller båda), men jag använder bakplåtsfolie. Strö över krossade polkagrisar - om du gör det direkt kommer de smälta ner i kolan, om du vill ha dem mer ovanpå får du vänta en liten stund.

Låt kolan stelna nästan helt, vänd sen ut på en skärbräda och skär i lagom stora bitar. Om den blir för hård innan du hinner skära kan du värma den snabbt i mikron, i ca 10-15 sekunder. (Men lite riskabelt är det.)

Recept på engelska:
Peppermint Candy Cane Caramels

söndag, januari 01, 2012

Snabbt bröd med porter

beer-bread

Helt fantastiskt gott till soppa eller gryta. Variera gärna smaksättningen! Receptet kan dubblas.

Snabbt bröd med porter
en liten limpa

3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk oregano, torkad
1/2 tsk timjan, torkad
175 ml porter
3 msk smält smör

Smör till formen

Smöra en liten limpform, och sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt, oregano och timjan. Häll på portern och blanda till en smet - den kommer vara tjock. Fördela i formen och häll det smälta smöret ovanpå.

Grädda i ca 30 minuter.

Recept på engelska:
Quick Bread with Beer & Herbs