måndag, januari 31, 2011

Kinesiska kycklingben

13-dag11-chickenleg

Five spice är en kinesisk kryddblandning som går att köpa lite varstans. Den kan innehålla något olika kryddor, men oftast är det stjärnanis, nejlika, kanel, fänkål och sichuanpeppar.

Kinesiska kycklingben

1 kg kycklingben, välj gärna från majskyckling så blir det extra gott
1 msk olja att steka i (helst jordnötsolja)
1 färsk röd chili, fint hackad
1 tumstor bit ingefära, fint riven
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk salladslök, i tunna ringar

marinad:
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk five spice
2 msk farinsocker
2 msk hoisinsås
2 msk kinesisk soja

Blanda marinaden och häll över kycklingbenen. Låt stå i kyl över natten.

Lägg sedan kycklingen - utan marinaden - i en ugnsform och baka i 200°C i ca 15-20 mimuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, och ta ut den ur ugnen.

Värm oljan i en stor stekpanna. Låt den bli riktigt varm, och stek sen chili, ingefära, vitlök och salladslök ca 30 sekunder. De får absolut inte brännas. Lägg sen ner kycklingbenen och vänd ordentligt så de blir täckta med de färska kryddorna. Servera direkt, gärna på en bädd av fräst bladspenat med lite vitlök och chili.

Recept på engelska:
Five-Spice Chicken Legs

söndag, januari 30, 2011

Karamelliserade Cornflakes & Marshmallows Cookies

caramelized-cornflake-cookie

Karamelliserade Cornflakes & Marshmallows Cookies
54 kakor

375 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
220 g osaltat smör
125 g strösocker
125 g farinsocker
85 g ljus sirap
1 stort ägg
130 g mörk choklad, hackad (eller färdiga chocolate chips)
60 g mini-marshmallows
3,5 dl karamelliserade cornflakes, se separat recept

Karamelliserade cornflakes:
3,5 dl cornflakes (ca 60 g)
6 msk pulvermjölk
2 msk strösocker
1 tsk salt
100 g osaltat smör

Sätt ugnen på 150°C.

Smält smöret. Krossa cornflakesen lätt i en skål. Häll över smöret. Häll över pulvermjölk, socker och salt, och blanda ordentligt så cornflakesen blir helt täckta.

Häll cornflakesen på en bakplåtspapperklädd plåt, och baka i ugnen i ca 15 minuter. De ska bli gyllenbruna, men de får förstås inte brännas.

Låt svalna.

Kakorna:
Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker och sirap med en elvisp eller i en köksassistent. Tillsätt ägget och blanda väl.

Tillsätt mjölblandningen och rör till en smidig deg. Blanda till sist ner choklad, marshmallows och karamelliserade cornflakes.

Forma till små bollar och lägg på en plåt - lämna ordentligt med mellanrum. Jag fick plats med tolv ganska små kakor per plåt. Grädda i 10-12 minuter, tills de har fått lite färg.

Du kan även frysa de ogräddade kakorna - rulla i så fall bollar och frys in på en skärbräda. När bollarna har fryst till kan du flytta dem till en plastpåse, och grädda precis som vanligt - möjligen får du lägga till någon minut på gräddningstiden.

Recept på engelska:
Caramelized Cornflakes & Marshmallow Cookies

måndag, januari 24, 2011

Torskrygg med brysselkål

brysseltorsk

Tack för inspirationen, Oskarp Mask! (och en pinsamt mycket snyggare bild än min)

Torskrygg med brysselkål
3 portioner

3 bitar torskrygg - färska eller tinade
vetemjöl
500 g brysselkål, ansad
1 liten rödlök, tunt skivad
2 skivor parmaskinka, strimlad
olivolja
1 msk sherryvinäger
salt, peppar

Koka brysselkålen i saltat vatten tills den är mjuk - ca 6-7 minuter. Häll av och lägg omedelbart i en stor skål med iskallt vatten.

Salta och peppra fisken lätt, och vänd i vetemjöl. Stek i olivolja på medelhög värme - mina bitar tog ca 5 minuter per sida, men var tjocka och fortfarande lite frusna.

I en annan stekpanna fräser du rödlök med lite olivolja. Tillsätt parmaskinkan, och efter någon minut, brysselkålen. Salta och peppra och häll på sherryvinägern. Låt allt bli genomvarmt, och servera tillsammans med fisken.

Recept på engelska:
Pan fried cod with brussel sprouts & prosciutto

lördag, januari 22, 2011

Mini-pavlovas

13-dag11-pavlova

Mini-pavlovas
från Nigella Lawson

ca 10 stycken

4 äggvitor
gnutta salt
250 g strösocker
2 tsk majsmjöl (jag använder vanlig maizena)
1/2 tsk vaniljextrakt
1 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 180°C, och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna med en gnutta salt tills de är fasta men inte helt styva. Tillsätt lite socker i taget, och fortsätt vispa tills du har en härligt blank maräng. Strö över majsmjölet, lite vanilj och vitvinsvinäger, och rör försiktigt ner det.

Forma marängsmeten till små rundlar (ca 1 dm i diameter) på bakplåtspappret, och tryck till dem lite med baksidan av en sked så att de blir lätt skålformade. De kommer svälla lite i ugnen, så se till att lämna lite utrymme!

Sätt in i ugnen, och sänk värmen till 150°C. Grädda i 30 minuter. Stäng av ugnen, men lämna marängerna inne i åtminstone 30 minuter till. (Gärna längre.) Ta ut, och lossa försiktigt pappret. Låt marängerna svalna på ett galler. Förvara sen i tätslutande burk, eller frys in dem.

Servera med lättvispad grädde och frukt. På bilden är det fint tärnad mango, kiwi och urgröpt passionsfrukt.

Recept på engelska:
Mini Pavlovas

fredag, januari 21, 2011

Mintchokladkakor

mintchocolatecrinkle

Mintchokladkakor
ca 40

250 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
240 g mörk choklad
500 g strösocker
4 msk olja
20 g smör, smält
2 msk vit baksirap
2 ägg
1 äggula
1 msk mintextrakt
1 tsk vaniljextrakt

till dekoration:
1 dl florsocker
1 dl strösocker

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke för sig.

Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i mikro.

Vispa ihop socker, olja, smör och vit sirap. Tillsätt ägg, äggula, mint och vanilj. Rör sen ner chokladen, och allra sist, mjölblandningen.

Ställ degen i kylen i minst två timmar.

Rulla sen valnötsstora bollar. Rulla dem först i strösocker, och sen i florsocker. Lägg på en plåt, och grädda i ca 10 minuter på ca 160°C. Låt dem svalna på plåten innan du flyttar dem.

Recept på engelska:
Mint Chocolate Crinkle Cookies

måndag, januari 17, 2011

Enkla Dippsåser

13-dag11-dippingsauces

Chilimajonnäs

3 msk majonnäs
1 tsk sriracha
1/2 tsk chipotlesås
1 vitlöksklyfta, pressad
Lite salt

Wasabidipp

3 msk majonnäs
2 tsk ljus, japansk, soja
1 tsk wasabi
1 tsk citron, pressad
1/2 tsk socker

För båda såserna gäller de enkla instruktionerna: rör ihop, smaka av. Låt stå kallt i minst en timme, smaka av igen. Smakerna blir mer intensiva när de får stå till sig lite.

Recept på engelska:
Two simple dipping sauces

lördag, januari 15, 2011

Knaprig äppelpaj med müsli

granola-applecrumble

Knaprig äppelpaj med müsli
2-3 portioner

2 stora äpplen
3 msk hemgjort kryddsocker
1,5 dl müsli
40 g osaltat smör

Skär äpplena i tunna klyftor och lägg i en form. Strö över sockret och müslin. Toppa med tunna skivor av smöret - skär gärna med en osthyvel.

Grädda i 175°C i ca 20 minuter, tills äpplena är mjuka.

Servera med glass, vaniljsås eller yogurt.

Recept på engelska:
Apple Granola Crunch

tisdag, januari 11, 2011

Blomkålscurry med kokosmjölk

cauliflower-coconut-curry

Blomkålscurry med kokosmjölk

1 gul lök, hackad
1 litet blomkålshuvud, i små buketter
1 klyfta vitlök, hackad
1 msk ingefära, fint riven
2,5 dl basmatiris
2,5 dl vatten
4 dl kokosmjölk
1 tsk garam masala
1/2 tsk spiskummin
en aning kanel
salt
olja
rostade mandlar
färsk koriander

Fräs löken i lite olja tills den mjuknar lite, och lägg över i en medelstor kastrull. Fräs blomkålen i lite olja i ca 5 minuter, och lägg över den med i kastrullen. Fräs även ingefära och vitlöken i en aning olja, men helt kort - bara 30 sekunder eller så. Ner med det i kastrullen, och blanda också ner ris, vatten, kokosmjölk och kryddor. Koka upp, täck med lock och låt småkoka på låg värme i ca 20 minuter tills både ris och blomkål är genomkokt.

Servera med rostad mandel och färsk koriander.

Recept på engelska:
Cauliflower Curry with Coconut Milk

torsdag, januari 06, 2011

Fiskgratäng med svampsås

mushroom-fish-gratin

Fiskgratäng med svampsås
3-4 portioner

400 g torskfilé (helst färsk eller styckfryst, tinad)
300 g champinjoner, fint tärnade
2 msk torkad svart trumpetsvamp (eller trattkantareller)
2 msk kokande vatten
2 dl vispgrädde
1 msk olivolja
salt, peppar

Mortla den torkade svampen till ett pulver. Häll över det kokande vattnet och låt det dra i tio minuter.

Fräs champinjonerna i olivoljan tills de har tappat sin vätska och fått ordentligt med färg. Häll ner den blötlagda svampen och vätskan. Häll på vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.

Lägg fiskfiléerna i en ugnsform. Häll över svampblandningen. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Kontrollera att fisken är färdigkokt.

Servera med kokt ris - gärna råris - och en sallad.

Recept på engelska:
Mushroom Fish Gratin

måndag, januari 03, 2011

Sötpotatis Frites

sweetpotatofries

Sötpotatis Frites

3 medelstora sötpotatisar
1 msk olivolja
salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar

Skala potatisen, och skär i stavar. Blanda med kryddor och olivolja i en plastpåse. Skaka om ordentligt.

Häll i en långpanna, och se till så att det bara blir ett lager. Baka i 200°C i ca 20-25 minuter. Skaka om ordentligt efter halva tiden.

Recept på engelska:
Sweet Potato Fries

söndag, januari 02, 2011

Enkelt valnötsbröd

enkeltvalnotsbrod

Enkelt valnötsbröd

Baserat på ett bröd från "Enklare bröd" av Martin Johansson

25 g färsk jäst
3,5 dl vatten, fingervarmt
330 g vetemjöl special
60 g rågmjöl
2-3 tsk salt
1 msk honung
150 g valnötter

Blanda först vatten och jäst. Rör ner mjölsorterna, salt och honung och allra sist valnötterna. Rör ihop till en deg. Låt vila 30 minuter.

Vik degen såhär: blöt handen. Ta tag i ena sidan av degen och vik in mot mitten. Gör samma på alla "sidor" av degen, 3-4 vik. Du kommer känna hur degen spänns. Låt vila i 30 minuter och upprepa två gånger till. Ha gärna en handduk över bunken så torkar inte degen på ytan.

Efter tredje vikningen, låt degen jäsa i en timme. Stjälp upp på ett mjölat bakbord. Dra lite i degen, så du får en lätt avlång oval. Ta den översta tredjedelen och vik mot mitten, tryck till. Gör likadant med den nedre tredjedelen. Nu borde du ha en limpliknande degklump med en skarv på mitten. Vänd degen, fortfarande på den väl mjölade ytan, och täck med en handduk. Låt jäsa i ungefär en timme.

Värm ugnen till 250°C, och förvärm gärna en baksten eller en plåt. Vänd sedan upp den jästa degen på ett bakplåtspapper, med skarven uppåt. Skär ev. ett par jack i brödet innan du skjutsar in det i den heta ugnen. (Om du tar en skärbräda till hjälp går det enklare.) Grädda i totalt 35 minuter, men öppna gärna luckan och släpp ut lite luft var 10:e minut. Jag hade min ugn på ungefär 200-225° under gräddningen, men dels har jag en varmluftsugn, och dels beror det på hur kraftig skorpa du vill ha. (Jag vill inte ha en särskilt hård skorpa.)

Kontrollera gärna med en termometer när du tror att brödet är klart - det ska ha en innertemperatur på 96°C för att vara färdiggräddat.

Recept på engelska:
Simple Walnut Bread