lördag, mars 27, 2010

Lammköttbullar med svamp

lamb-lemon-meatballs

Ja, med svamp, zuccini, citron och en massa härlig smak :)

Lammköttbullar med svamp

2-3 champinjoner, fint hackad
1/2 rödlök, fint hackad
2 klyftor vitlök, fint hackade
1/2 zucchini, fint tärnad
olivolja
500 g lammfärs
1 citron, finrivet skal
salt
peppar
1 äggula

Fräs champinjoner, rödlök, vitlök och zuccini i lite olivolja på medelvärme tills det är mjukt. Låt svalna helt. Blanda med lammfärs, citronskal, salt, peppar och äggula, och forma ganska stora köttbullar.

Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen på 200° i ca 15-18 minuter. Kontrollera så de är genomstekta.

Recept på engelska:
Lamb & Mushroom Meatballs

torsdag, mars 25, 2010

Grym köttgryta

supergod-gryta-1002

Grym köttgryta
ca 6 portioner

140 g bacon
1 kg högrev, i små bitar
4 schalottenlök
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
olja
4 dl rödvin
vatten så det täcker
7-8 stora champinjoner
4 morötter i slantar
2 Knorr du chef köttfond
färsk timjan
smetana

Skär baconet i tärningar och fräs i en gryta. Tillsätt köttärningarna, lite i taget, och bryn. I en separat stekpanna, bryn lök och vitlök i lite olja. Häll ner i grytan tillsammans med rödvin. Fyll på med vatten så att det täcker, och buljongfond. Koka upp, täck med lock och sänk värmen. Puttra i ca en timme.

Skär champinjonerna i mindre bitar, och bryn lätt i samma stekpanna som till löken. Ställ åt sidan så länge. Efter att grytan puttrat en timme, tillsätt svampen och morötterna. Koka upp igen, täck med lock och sänk värmen. Koka på låg värme tills morötterna är genomkokta - ca 45 minuter.

Servera med ris, färsk timjan och smetana eller creme fraiche.

Recept på engelska:
My best beef stew

måndag, mars 22, 2010

Kycklingsallad med päron- och honungsdressing

kycklingsallad1003

Kycklingsallad med päron- och honungsdressing
2 portioner

kycklingkött från ca 1/2 kyckling, tillagad
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 rödlök
75 g sugar snap peas
2 morötter
1/2 dl parmesan, grovt riven
1 päron
1/2 citron
1 msk olivolja
1 msk honung
flingsalt

Dela kycklingen i mindre bitar, och rensa bort skinn och ben. Skär paprikorna i tunna strimlor, skiva rödlöken tunt och rensa sugar snap-ärterna. Skala och skär morötterna i sneda slantar, ca 1 mm tjocka.

Skala och tärna päronet fint. Blanda med pressad citron, olivolja och honung. Salta. Ställ åt sidan.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka morötterna i 3-4 minuter, och ärterna i ca 2. Häll av och kyl ner direkt i kallt vatten. Blanda alla ingredienserna (utom osten) till salladen i en stor skål och vänd ner dressingen. Toppa med parmesanosten.

Recept på engelska:
Chicken Salad with Pear & Honey dressing

fredag, mars 19, 2010

Pilgrimsmusslor i saffran och tomatsås

pilgrimsmussla-saffransky

Pilgrimsmusslor i saffranssky
2 portioner

4 pilgrimsmusslor
olivolja
100 g körsbärstomater, halverade
3 schalottenlökar, tunt skivade
2 klyftor vitlök, fint hackade
2 dl rosévin (eller vitt vin)
1/4 g saffran
1-2 msk kapris
1/2-1 tsk citronsaft
salt, svartpeppar

Börja med att lägga körsbärstomaterna i en ugnssäker form, ringla över lite olivolja och baka i ugnen på 175°C i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Värm lite olja i en stekpanna och när den är riktigt varm, lägg ner löken och vitlöken. Fräs i en minut på hög värme, tillsätt sedan vin och saffran. Koka i fyra minuter på medelvärme. Tillsätt tomaterna, kapris och citron och laga i någon minut till. Ta av från värmen och tillaga musslorna.

Torka av musslorna ordentligt på hushållspapper och pudra med lite salt och finmald svartpeppar. Stek på hög värme i olivolja i ca 2 minuter på varje sida.

Servera med den goda såsen.

Recept på engelska:
Scallops in Saffron & Tomato sauce

onsdag, mars 17, 2010

Pistagebräck

pistachiobrittle

Pistagebräck

250 g socker
40 ml vit sirap
60 g vatten
55 g osaltat smör
1/4 tsk bikarbonat
1/2 msk havssalt
170 g saltade pistagenötter

Blanda socker, sirap, vatten och smör i en kastrull, och koka på medelhög värme. Rör inte om. Det ska bli en gyllenbrun karamell. (Räkna med ca 10-15 minuter, men det beror mycket på vilken kastrull du använder.)

Dra kastrullen av plattan, rör ner bikarbonatet och saltet - var försiktig, det kommer bubbla! Rör ner pistagenötterna, och häll genast upp smeten på en teflonmatta. Tryck ut smeten med baksidan av en slev så att det blir en jämntjock platta - jobba fort, den stelnar direkt.

Låt svalna helt, bryt sen i bitar och förvara i en tätslutande burk.

Recept på engelska:
Pistachio Brittle

måndag, mars 15, 2010

Kompostkakor

compostcookie-1

Kompostkakor
27 jättestora kakor

225 g osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
1,5 dl + 2 msk farinsocker
1 msk vit sirap
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
4 dl + 1 msk mjöl
2 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl peanut butter chips (eller hackad mörk choklad)
2 dl chokladdoppade mjölkkolor, delade
2 dl krossade lättsaltade chips (helst lantchips eller liknande, lite tjockare)
2 dl krossade salta pinnar

Vispa smör, socker, farinsocker och vit sirap i tre minuter, tills det är fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, och vispa på hög fart med elvisp eller bakmaskin (jag använder Kitchen-Aid) i tio minuter. Det ska bli tjockt, ljust och fluffigt.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en skål, och tillsätt det till smeten. Rör precis så mycket som behövs för att det ska blandas. Rör ner allt godis och snacks i smeten.

Forma stora bollar - ungefär som pingisbollar - och placera ut med mycket mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Jag fick precis plats med nio kakor per plåt. Ställ i kylen i minst en timme.

Grädda på 200°C i ca 9-10 minuter. Låt svalna helt på plåten innan du smakar!

Recept på engelska:
Momofuku Compost Cookies

måndag, mars 08, 2010

Köttfärssoppa med ris

beef-ricesoup

Köttfärssoppa med ris
2-3 portioner

250 g köttfärs
2 tsk sherry, torr
2 tsk soja, kinesisk
svartpeppar
1 tsk socker
1 tsk olja
1 liter vatten
50 g ris, okokt
1 morot, tunt skivad
en näve körsbärstomater, halverade
1 dl gröna ärter
salt

Hetta upp oljan i en gryta. Blanda köttfärsen med sherry, soja, svartpeppar och socker. Fräs köttfärsen i oljan ett par minuter, rör hela tiden så att den smular sig. Häll på vatten, ris, morot och körsbärstomater, och koka ca 25 minuter tills riset är helt genomkokt. Häll i ärterna, och smaka av med salt.

Recept på engelska:
Beef & Rice Soup

fredag, mars 05, 2010

Vaniljmuffins

vanillabeancupcakes

Vaniljmuffins
ca 12

2 vaniljstänger
150 g socker
3 stora ägg, rumsvarma
3 msk mjölk
150 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
185 g osaltat smör, rumsvarmt

Sätt ugnen på 175°C. Dela vanljstängerna längs med, och skrapa ur alla frön. Blanda dem med sockret - om det är svårt att få dem att blandas, använd en matberedare.

Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Mixa mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver med elvisp (eller i en assistent - jag använder min Kitchen-Aid) i 30 sekunder. Blanda ner smöret och hälften av äggblandningen. Kör tills det är ordentligt blandat. Tillsätt resten av äggblandningen och kör igen.

Fyll muffinsformar (men inte ända upp). Baka i ca 18-22 minuter. De ska vara gyllenbruna och spricka upp lite. Kolla med en sticka att de är klara inuti.

Recept på engelska:
Vanilla Bean Cupcakes

tisdag, mars 02, 2010

Kycklingnudlar med röd curry och kokosmjölk

kyckling-kokosnudlar

Kycklingnudlar med röd curry och kokosmjölk
2 generösa portioner

2 små kycklingfiléer, tärnade
1 tsk matolja
2 klyftor vitlök, fint hackade
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 burk minimajs, skurna i mindre bitar
75 g sockerärter, skurna i minde bitar
en näve körsbärstomater, halverade
1 liten rödlök, tunt skivad
1-2 tsk fisksås

2 portioner äggnudlar, kokas enligt instruktionerna på förpackningen

Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt vitlök och currypasta och fräs på hög värme i ett par minuter. Häll på kokosmjölken och lägg i kycklingen. Koka 5-6 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Lägg i minimajs, sockerärter, tomater och rödlök, och koka ca 2 minuter till. Smaka av med fisksås. Servera över nykokta äggnudlar i djupa tallrikar.

Recept på engelska:
Chicken Coconut Noodles with Red Curry

måndag, mars 01, 2010

Getostcrostini med pistage

pistagechevrecrostini

Getostcrostini med pistage
20 stycken

200 g getost
3-4 msk grädde
salt
svartpeppar
100 g pistagenötter, osaltade
20 crostini

Ta undan 20 pistagenötter till dekoration. Hacka resten fint. Blanda med getosten och grädden till en mjuk bredbar konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred på crostini och toppa med de hela nötterna.

Recept på engelska:
Pistachio Chèvre Crostini