söndag, februari 28, 2010

Fläskstek i lergryta

skinkstek-lergryta2

Fläskstek i lergryta
4 portioner

1 kg fläskstek (eller skinkstek)
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
salt, svartpeppar
1 msk hackad färsk rosmarin
1/2 msk hela nejlikor, stötta
1/2 msk hela fänkålsfrön, stötta
2 msk olivolja
1 palsternacka
2 morötter
ca 100 g kålrot

skinkstek-lergryta3

Kom ihåg att lägga lergrytan i blöt, ett par timmar innan du börjar med resten av maten.

Hacka löken och vitlöken. Ta undan ungefär 1/3 av löken, stek resten i 1 msk olivolja tillsammans med vitlöken. Låt svalna lite.

Skär fläsksteken till en jämn platta genom att skära ett längsgående snitt, men inte hela vägen - vik upp som en bok. Skåra hela ytan, men utan att skära helt igenom. (Om den är väldigt tjock kanske du måste göra två längsgående snitt - det första 1/3 från toppen, det andra 1/3 från botten. Min var ganska tunn, så jag skar i mitten.)

Blanda nejlikor, fänkål och rosmarin med salt och svartpeppar. Häll den resterande matskeden olivolja och kryddblandningen över steken och gnid in ordentligt. Gnid även in den med lite olivolja, salt och peppar på utsidan.

Fördela lökblandningen på insidan av steken. Rulla ihop tätt och bind om. Bryn steken lätt runt om.

Grovhacka morötter, palsternacka och kålrot. Blanda med det av löken du tog undan, och lägg i lergrytan. Lägg steken ovanpå, sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt värmen på 200°C och låt stå i ungefär 90 minuter.

Ta grytan ur ugnen, men var försiktig när du tar av locket - det kan vara mycket ånga, och den är varm! Ta ur steken och låt den vila lite innan du skär upp den. Under tiden kan du pressa de mjuka rotfrukterna genom en sil, och göra sås genom att späda med lite äppeljuice och vispgrädde. Servera med kokt potatis.

Recept på engelska:
Claypot Pork Roast

tisdag, februari 23, 2010

Nudlar med lamm, ingefära och salladslök

gingerscallionnoodles-lamb

Nudlar med lamm, ingefära och salladslök


Såsen kommer från Momofukus kokbok, men jag har ändrat proportionerna lite. Måtten är ganska skissartade i hela receptet, men det ger sig, jag lovar. Blanda helt enkelt lagom mycket nudlar med lagom mycket sås, toppa med lagom mycket lammkött och ett par skivor gurka.

Ingefärssås från Momofuku:
en bunt salladslök (ca 8), tunt skivade
1,25 dl fint hackad ingefära
0,7 dl druvkärneolja
2 tsk ljus japansk soja
1 tsk sherryvinäger
1 tsk flingsalt

Ingefäran hackar du lättast genom att skiva den tunt på mandolin, och sedan hacka. Blanda alla ingredienser och smaka av - ställ såsen i kylen i upp till två dagar om du inte ska använda den direkt. Blanda sen med nykokta nudlar - jag använde sobanudlar.

Lammrevben med hoisinsås:
Ta helt enkelt lammrevben och lägg i en långpanna. Pensla med hoisinsås och baka i ugn på ca 150° tills köttet lätt faller av benen - ett par timmar, minst. Rensa noga bort köttet från benen, och smaka av med extra hoisinsås.

Snabbpicklad gurka:
tunt skivad gurka
1 msk socker
1 tsk salt

Blanda ihop och låt stå 20-30 minuter.

Recept på engelska:
Ginger Scallion Noodles with Lamb

söndag, februari 21, 2010

Blodapelsinmarmelad

bloodorangemarmalade

Blodapelsiner - så många du vill, men jag använde 9.
Vatten - så det precis täcker, jag använde 5 dl.
Socker - lika mycket som massan väger, i mitt fall 1300 g.

Skrubba apelsinerna noga. Skär av ändarna. Kvarta dem, och skär i tunna skivor. Lägg i en stor gryta, och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp, täck med lock och koka på låg värme i ca 90 minuter.

Väg nu apelsiner och vatten, och tillsätt lika mycket socker som massan väger, eller möjligen lite mindre. Min massa vägde 1300 gram, och jag tillsatte 1200 g socker. Koka upp, och koka utan lock på låg värme i ca 60 minuter. Gör marmeladprov genom att hälla lite på en kall tallrik. Om den stelnar är den klar, annars får du koka lite till. Jag fegade ur på slutet och tillsatte en halv deciliter syltsocker 3+1, men det hade inte behövts. Nästa gång låter jag bli.

Recept på engelska:
Blood Orange Marmalade

måndag, februari 15, 2010

Fattiga riddare

fattigariddare

Fattiga riddare

2 portioner

4 skivor bröd
2 ägg
3/4 dl mjölk
2 tsk kanel
ev. strösocker
smör

Vispa ihop ägg, mjölk och kanel i en skål. Lägg i en brödskiva i taget och låt den ligga ett par sekunder så att lite av smeten absorberas.

Hetta upp smör i en stekpanna. Strö eventuellt lite socker på brödskivorna precis innan de steks. Stek ett par minuter på varje sida, och servera gärna med lönnsirap.

Recept på engelska:
French Toast

fredag, februari 12, 2010

Mandelkaka med schweizernötglasyr

schweizernotkaka

Något sött till helgen kanske? Servera med lite glass eller vispad grädde, eller om du vill ha det lite mindre sött, vispad creme fraiche med lite vanilj i...

Mandelkaka med schweizernöttäcke

2 ägg
270 g socker
100 g mandel
75 g mjöl
100 g smör

Glasyr:
200 g schweizernötschoklad
5 msk grädde
1 msk smör

schweizernotkaka-2

Hacka mandeln fint i matberedare eller i mandelkvarn. Smält smöret. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt. Rör ner mandeln, sedan mjölet och sist smöret. Häll i den smorda formen, och grädda i ca 20-25 minuter tills kakan har fått lätt gyllenbrun färg.

Låt svalna. Ta ut ur formen och lägg den på ett serveringsfat.

Smält chokladen till glasyren och rör ner grädden. Tillsätt smöret. Bred glasyren på kakan och ställ sedan svalt ett par timmar.

Recept på engelska:
Almond Cake with Hazelnut-Chocolate Ganache

tisdag, februari 09, 2010

Bakewell Paj

bakewelltart-1

Det här är en klassisk engelsk dessert med en slags mandelmassefyllning och sylt. Supergott med lite lättvispad grädde.

bakewelltart-2

Bakewell Paj

pajdeg:
225 g mjöl
30 g socker
1/2 tsk salt
110 g osaltat smör (riktigt kallt, gärna fryst)
2 äggulor
1/2 tsk mandelextrakt (kan uteslutas)
1-2 msk iskallt vatten

fyllning:
125 g osaltat smör, rumsvarmt
125 g florsocker
3 ägg
1/2 tsk mandelextrakt
125 g malda mandlar
30 g mjöl

ca 2 dl sylt
3-4 msk flagad mandel

Jag använder matberedare till pajen. Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt det riktigt kalla smöret, i små tärningar, och kör tills det precis har blandats. Vispa upp äggulorna med mandelextraktet och tillsätt till degen. Blanda hastigt. Tillsätt till sist lite iskallt vatten om degen verkar smulig, så att den går ihop till en boll. Ytan ska vara lite klibbig. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Gör under tiden mandelfyllningen. Vispa ihop smör och socker tills det är ljusgult och mycket fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt. Häll ner mandelextraktet och vispa i ca 30 sekunder till. Vänd ner mandlar och mjöl och rör försiktigt tills det är väl blandat.

Tryck ut pajdegen i en pajform (eller kavla den tunt). Ställ in i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Värm sylten lite i en kastrull, så blir den lättare att breda ut jämnt i pajskalet. Bred ut i det frysta pajskalet. Täck med mandelfyllningen, och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Fyllningen ska puffa upp lite och bli ljust gyllenbrun. Strö lite mandelflarn över pajen och ställ in i ugnen i fem minuter till så att mandlarna får lite färg.

Recept på engelska:
Bakewell Tart

söndag, februari 07, 2010

Broccolisallad

broccolislaw

Det här är helt enkelt urgott! Jag ger inga exakta mängder - du använder helt enkelt så mycket du vill. Salladen håller bra i kylen ett par dagar.

Broccolisallad

Broccoli
Rostad mandel
Gula russin
Rödlök, tunt skivad
Socker
Äppelcidervinäger
Mayo
Salt
Peppar

Skär broccolin i små bitar - dels små buketter, men du kan även skiva stjälkarna tunt. (Skala av det yttersta på dem om de känns hårda.) Grovhacka rostad mandel, och blanda ner tillsammans med en näve gula russin och lite finhackad eller tunt skivad rödlök.

Blanda lite socker med äppelcidervinäger och rör om tills det har löst sig. Tillsätt ett par skedar majonäs och rör om så det blandar sig. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner i broccolin och mixa ordentligt.

Recept på engelska:
Broccoli Slaw

fredag, februari 05, 2010

Valnötsmarsipan med vanilj

marsipangrisar-0912-2

Valnötsmarsipan med vanilj

120 g mandel
50 g valnötter
120 g florsocker
1/2 äggvita
1 msk vit sirap
1 vaniljstång

Mal mandel och valnötter i en mandelkvarn. Blanda med florsockret och äggvitan. Tillsätt lite vit sirap, så blir massan extra smidig. Om den blir för blöt kan du ha i lite mer florsocker. Avsluta med att blanda ner skrapet från vaniljstången.

marsipangrisar-0912-1

Sen kan du forma små söta grisar, eller vad du nu har lust att göra...

marsipan-nougat-0912

När du ledsnat på att göra grisar kan du trycka ut ett lager marsipan i en liten form. Smält nougat och häll ovanpå. Låt stelna helt. Spritsa sedan med mörk choklad.

Recept på engelska:
Walnut Vanilla Bean Marzipan

onsdag, februari 03, 2010

Rökig gulasch

gulash09-1

Rökig gulasch

Olja
2-3 gula lökar
5-6 vitlöksklyftor
800 g nötkött, i små tärningar
2 dl rödvin
1/2 dl tomatpure
Salt
1/2-1 tsk kummin
1/2-1 tsk Pimenton de la Vera (rökt paprika, jag använder den heta varianten)
2 morötter, i slantar
4 potatisar, i små tärningar
4 paprikor, i små tärningar
varmt vatten
anchochili, efter smak

Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills det har fått lite färg. Lägg ner kött, rödvin, tomatpuré och krydda med salt, kummin och rökt paprika. Koka upp och låt småkoka under lock i 1-2 timmar. Se upp så det inte kokar torrt, och späd vartefter med varmt vatten. När köttet börjar kännas mört, lägg ner morötter, potatis och paprika, och koka tills allt är mjukt - ytterligare 30-60 minuter. Smaka av med salt och anchochili. Servera gärna med en klick aïoli.

Recept på engelska:
Smokey Gulasch Soup

måndag, februari 01, 2010

Kantarellpasta med sidfläsk

kantarellpasta med sidflask

Kantarellpasta med sidfläsk

140 g stekfläsk
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
300 g kantareller, rensade
1/2 dl sött vitt vin
2 dl grädde
Salt
Peppar
nykokt pasta

Hacka lök och vitlök fint. Skär fläsket i strimlor. Fräs fläsket i en varm stekpanna tills det börjar bli knaprigt. Häll av fettet efter hand. Lägg i lök och vitlök och fräs på medelvärme ett par minuter - det får inte brännas. Tillsätt kantarellerna och fräs tills det mesta av vattnet har kokat ur. Häll på vin och grädde och smaka av med salt och peppar. Koka ihop ett par minuter, och blanda ned nykokt pasta.

Recept på engelska:
Chanterelle Pork Belly Pasta