måndag, mars 31, 2008

Pilgrimsmusslor med majssalsa

scallopscornsalsa

Pilgrimsmusslor med majssalsa
4 portioner

4 stora pilgrimsmusslor
1/2 tsk curry
en nypa havssalt
olivolja

300 g majs (fryst och tinad, eller färsk)
150 g körsbärstomater
1 liten röd chili
1 liten rödlök
1 msk sesamolja
1 pressad lime
ljus soja
havssalt
svartpeppar
färsk koriander

Finhacka rödlök och chili, och skär tomaterna i klyftor. Blanda med majsen i en kastrull, och tillsätt sesamolja, pressad lime, lite soja, salt och peppar. Vänta med koriandern.

Dela pilgrimsmusslorna tvärs över. Vänd i lite curry och havssalt, och stek sen i en minut per sida i olivoljan på hög värme.

Värm under tiden salsan, det tar bara någon minut. Tillsätt koriandern, och lägg upp snyggt på tallrikarna. Toppa med pilgrimsmusslorna.

Recept på engelska:
Sautéed Scallops with Sweetcorn Salsa

fredag, mars 28, 2008

Kardemummabiscotti

kardemummabiscotti1

Kardemummabiscotti
ca 40 biscotti

100 g grovhackad skållad mandel
2 ägg
2 dl socker
1 msk kardemumma, helst nystött i mortel
1 tsk salt
4-5 dl mjöl, gärna dinkelsikt
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 180°C. Blanda mandel, ägg, socker, kardemumma och salt. Tillsätt 3 dl av mjölet blandat med bakpulvret, sedan den hackade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket, om degen blir för torr är den svår att forma. Det är bättre att den är lite kladdig - men inte så kladdig att den inte håller formen.

Rulla ut längder som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 180°C i 20 minuter. Skär längderna i snittar och lägg dem med snittytan uppåt. Torka dem i 100°C i 40 minuter - 20 på varje sida.

Recept på engelska:
Cardamom Biscotti

onsdag, mars 26, 2008

Potatisfocaccia

potatofoccacia

Potatisfocaccia

25 g jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
3 dl fullkornsdinkel
3 dl vetemjöl
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
1/2 msk socker
1/2 tsk salt
3 kokta potatisar, tärnade
salt
färsk timjan

Smula jästen i en bunke, och häll på vattnet. Rör om tills jästen har löst sig, och blanda sen i mjöl och salt. Arbeta ordentligt i maskin, och jäs sedan under en handduk i ca 30 minuter.

Under tiden kan du hacka och fräsa löken, i hälften av oljan tilsammans med salt och socker. Den ska karamellisera och bli gyllenbrun.

Arbeta in löken, potatistärningarna och lite färsk timjan i degen. Kavla ut till en stor platta, gärna i en liten långpanna. Jäs, täckt, i ca 30 minuter till.

Häll på resten av oljan och gör små gropar med fingertopparna. Strö över flingsalt och lite mer timjan. Grädda i 200°C i ca 25 minuter.

Recept på engelska:
Potato Focaccia

måndag, mars 24, 2008

Småkakor med kaffe & hasselnötter

coffeehazelnutcookies

Småkakor med kaffe & hasselnötter
ca 60 små kakor

5 dl vetemjöl
2,5 dl hasselnötter
1,8 dl socker
1/2 tsk salt
2-3 tsk malt kaffe
200 g osaltat smör
2 tsk vaniljextrakt
60 kaffebönor


Kör hasselnötterna med mjöl, salt och socker i matberedaren tills allt är finhackat. Tillsätt kaffe, och smör. Tillsätt sen vaniljextraktet, och kör tills degen börjar gå ihop. Knåda ihop det sista för hand.

Forma rullar och svep in i plastfolie. Låt ligga kallt i minst två timmar, men gärna över natten. Skiva sen tunna kakor, och tryck ner en kaffeböna i varje kaka. Grädda i 175°C i 10-12 minuter.

Recept på engelska:
Coffee Hazelnut Cookies

onsdag, mars 19, 2008

Getostpasta med rosmarin & pinjenötter

goatcheesesugarsnappasta

Getostpasta med rosmarin & pinjenötter
2 portioner

180 g pasta
30 g smör
1 tsk chilipulver
1 msk färsk rosmarin, finhackad
150 g sugar snap peas
100 g getost
30 g pinjenötter
salt, peppar

Koka pastan i saltat vatten.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de har fått färg och doftar gott. Smält smöret, och tillsätt rosmarin och chili. Fräs någon minut, och lägg sen ner ärterna. Låt dem steka på medelvärme ett par minuter.

Häll av pastan, men spara lie av kokvattnet. Blanda ner den kokta pastan i stekpannan, smula ner getosten - utan kanten! - och späd med lite pastavatten för att få det hela såsigare. Smaka av med salt och peppar om du vill, och toppa med pinjenötterna.

Recipe in Swedish:
Goat's Cheese Pasta with Pine Nuts and Rosemary

tisdag, mars 18, 2008

Stjärnaniskakor

kryddkakor

Stjärnaniskakor
ca 75 små kakor

(från Johan Sörberg, Riddarbageriet.)

100 g råsocker
18 g stjärnanis
1 msk hel fänkål
1 msk hel kardemumma

Mixa tillsammans i en liten matberedare, eller stöt i mortel.

250 g rumsvarmt, osaltat smör
25 g mörk sirap
300 g vetemjöl
2 g bakpulver
50 g mörk choklad, hackad

Blanda ihop smör, sirap, mjöl och bakpulver med kryddsockret, och sist chokladen. Forma till två långa rullar, platta till dem något om du vill ha fyrkantiga kakor, och plasta in. Lägg i kylen minst två timmar, eller gärna över natten.

Skär i skivor och grädda i 175°C i ca 6-8 minuter.

Recept på engelska:
Star Anise Cookies

söndag, mars 16, 2008

Pastagratäng med knaprigt täcke

pastagratang0801

Pastagratäng med knaprigt täcke

500 g penne
4 dl Kelda Ostsås
1 dl crème fraîche
50 g mascarpone
2 paket bacon á 140 g
1 purjolök
200 g champinjoner

Till täcket:
1 dl panko (japanskt ströbröd)
2 klyftor vitlök, fint hackade
1 dl emmentaler, fint riven
smör

Sätt ugnen på 200°C.

Koka pastan i lättsaltat vatten någon minut kortare än vad som står på paketet.
Hacka bacon, purjo och champinjoner. Fräs baconet tills det är knaprigt, och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper. Fräs svamp och purjo i baconfettet tills det har fått lite färg. Blanda ihop svamphacket, bacon och den kokta pastan.

Tillsätt ostsås, crème fraîche och mascarpone. (Du kan ta mer av det ena om du vill - jag gjorde slut på några öppnade burkar här hemma.) Rör om ordentligt, och häll ner rubbet i en stor ugnsform.

Blanda panko, ost och vitlökshack till täcket, och strö över gratängen. Avsluta med några små klickar smör, jämnt fördelade.

Gratinera i ca 20 minuter.

Recept på engelska:
Pasta Casserole with Crunchy Topping

fredag, mars 14, 2008

Chokladpannacotta med hallongelé och kakaonibs




Chokladpannacotta med hallongelé och kakaonibs
4 portioner

hallongelé:
ca 2 dl hallon
2 msk socker
2 msk vitt vin
1/2 gelatinblad

chokladpannacotta:
2,5 dl grädde
3 msk socker
50 g mörk choklad
1/2 gelatinblad

dekoration:
4 tsk kakaonibs

chokladhallonpannacotta-1

Börja med hallongelén. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda hallon, socker och vitt vin i en kastrull, och koka upp. Ta av från värmen, och låt gelatinet smälta. Fördela i fyra små portionsglas, och ställ i kylen tills det har stelnat - gärna över natten, men minst ett par timmar.

Gör sedan pannacottan. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Finhacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Ta av från värmen, och rör ner chokladen. Rör tills den har smält helt, och blandningen är jämnt brun. Låt gelatinet smälta. Häll ovanpå hallongelén, och ställ kallt i minst ett par timmar så att det stelnar helt.

Vid servering, toppa med 1 tsk kakaonibs per person.

Recept på engelska:
Chocolate Pannacotta with Raspberry Jelly and Cocoa Nibs

onsdag, mars 12, 2008

Långpannebröd med linfrö

langpannebrodmedlinfro

Långpannebröd med linfrö

5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk havssalt
2 msk flytande honung
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är ungefär fingervarm. Häll mjölken - lite i taget - över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Blanda i alla andra ingredienser, och arbeta degen ett par minuter i maskin eller för hand tills du har en jämn, blank deg. Den kommer att vara ganska kladdig men bör släppa från fingrarna och bunken.

Låt jäsa ca 45 minuter. Häll sedan ut degen i en långpanna eller lagom stor ugnsform (jag tog en lite mindre form eftersom jag ville ha ett högre bröd), och jäs i 30 minuter till. Grädda i 200°C i ca 20 minuter, tills brödet är ordentligt genomgräddat.

Recept på engelska:
Oven-Tray Linseed Bread

tisdag, mars 11, 2008

Krämig pastasallad

pastasalladusabuffet

Krämig pastasallad

500 g pasta (jag använde gnocchi)
500 g röda druvor, kärnfria, halverade
4 stjälkar selleri, tunt skivade
2 morötter, grovt rivna
1/2 rödlök, tunt skivad

210 g majonäs, gärna ekologisk (1/2 burk)
1 dl crème fraîche (helt okej med lättvariant om du vill)
3 msk dijonsenap
1/2 dl äppelcidervinäger
1-2 msk socker - ev lite mer om du vill ha sötare dressing
1 tsk salt
1 tsk black pepper

Vispa ihop dressingen tills den är slät och jämn. Koka pastan i saltat vatten, häll av och skölj med kallt vatten. Blanda med grönsakerna, och häll över dressingen. Blanda ordentligt.

Håller fint i kylen, och kan absolut göras en eller ett par dagar i förväg.

Recept på engelska:
Creamy Pasta Salad

måndag, mars 10, 2008

Marockansk-indisk lammgryta

lammgryta

Marockansk-indisk lammgryta
5-6 portioner (fler om du serverar ris eller cous-cous till)

1 kg lammkött i tärningar
1 tsk spiskummin
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk gurkmeja
1 msk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
saften av 1/2 lime

2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 tsk kardemummafrön
1 kanelstång
1/4 tsk nejlikor, hela
1/4 tsk chiliflingor (eller 2 små hela torkade chilifrukter, eller 1/2 tsk sambal oelek)
1/4 tsk hel svartpeppar
4-5 cm hel ingefära, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
2 burkar kikärter, väl sköljda
5 palsternackor, skalade och skurna i stora bitar
2 morötter, skalade och skivade
2 potatisar, skalade och skivade
2 rödlökar, klyftade
1 tsk malen koriander
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk malen ingefära
1 msk flingsalt
5 dl hackade tomater
7 dl vatten

till servering:
färsk koriander
limeklyftor
crème fraîche

Börja med att blanda lammbitarna med spiskummin, cayenne, gurkmeja, salt och svartpeppar, och pressad lime. Låt marinera i minst 30 minuter, och max 3 timmar.

Smält oljan och smöret i en stor stekgryta. Tillsätt kardemumma, kanel, nejlikor, chiliflingor och hel svartpeppar, och låt fräsa på medelhög värme i ett par minuter. TIllsätt ingefäran och fräs tills den får lite färg - ca 1-2 minuter. Tillsätt sen allt köttet, och rör om ordentligt. Stek tills lammet har börjat få färg - ca 5 minuter.

Mosa ca 1 dl av kikärterna med en stavmixer och ställ åt sidan. Blanda i resten av kikärterna i grytan tillsammans med palsternackor, morötter, potatis, lök och vitlök. Låt fräsa ihop i ca 10 minuter - grytan ska se torr ut.

Tillsätt sen koriander, cayenne, mald ingefära och salt. Fräs i fem minuter.

Till sist, lägg i tomaterna, de mosade kikärterna och vattnet. Koka upp, sänk värmen och täck med lock. Låt grytan koka i minst två timmar, gärna lite längre. Rör om varje halvtimme. Servera med hackad färsk koriander, limeklyftor och gärna en klick crème fraîche.

Recept på engelska:
Moroccan-Indian Lamb Stew

fredag, mars 07, 2008

Vaniljpannacotta med äppelkompott

applepannacotta

Vaniljpannacotta med äppelkompott
4 portioner

Äppelkompott:
3 äpplen (jag använde Pink Lady)
1/2 dl farinsocker
1/2 dl hemgjort vaniljsocker
1 kanelstång
2 stjärnanis
1/2 blodapelsin, pressad

Skala äpplena och tärna dem smått. Blanda allt i en kastrull, koka upp och låt sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter. (Längre om du vill ha det mosigare.) Häll över i en skål, plasta och ställ kallt över natten.

Ta sedan ur kryddorna, och lägg upp äppeltärningarna i portionsformar.

Vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1/2 dl hemgjort vaniljsocker
1/2 vaniljstång

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång, och rör tills sockret har löst sig. Ta upp vaniljsgången. Rör ner gelatinet och rör så att det smälter helt. Häll pannacottan över äppelkompotten och ställ kallt i minst fyra timmar.

Recept på engelska:
Vanilla Panna Cotta with Apple Compote

torsdag, mars 06, 2008

Ärtomelett med getost

goatcheesepeaomelet

Ärtomelett med getost
2 portioner

70 g bacon, tärnat
100 g ärter (tinade om de varit frysta)
5 ägg
100 g getost, i en tunn rulle, skuren i skivor
salt, peppar
parmesan

ruccola
olivolja
rödvinsvinäger
dijonsenap
salt, peppar

Sätt ugnen på 250°C - övervärme, eller grill.

Gör en enkel vinaigrette till ruccolan - lite olivolja, lite vinäger, lite senap, salt och peppar.

Fräs baconet i en stor stekpanna som tål ugnsvärme, tills det är knaprigt. Tillsätt ärterna.

Vispa upp äggen. Häll ner dem i stekpannan, och skaka lite lätt så att de fördelar sig fint. Lägg på getosten så fort omeletten börjar stelna lite, och strö över lite salt och svartpeppar.

Riv lite parmesan över omeletten och ställ in den i ugnen i ett par minuter så att den stelnar helt.

Blanda ruccolan med vinaigretten. Skär omeletten i bitar och servera tillsammans med salladen.

Recept på engelska:
Pea Omelette with Goat's Cheese

onsdag, mars 05, 2008

Pico de Gallo

picodegallo2
Pico de Gallo

5 medelstora tomater
1-2 jalapeño
1 gul lök
1 kruka koriander
1-2 lime, pressade
salt

Hacka tomater, jalapeño och lök fint. Låt gärna tomaterna rinna av lite i durkslag. Hacka koriandern. Blanda ihop allt, pressa ner lime och smaka av med salt.

Recept på engelska:
Pico de Gallo

tisdag, mars 04, 2008

Toast med Portobello och karamelliserad lök

portobellotoast

Toast med Portobello och karamelliserad lök
2 portioner

6 små schalottenlökar
200 g portobellosvamp
1/2 tsk torkad timjan, eller en bunt färsk
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 tsk strösocker
salt, peppar
smör
1-2 msk sherryvinäger
bladpersilja
gott bröd

Skiva löken och svampen. Krossa vitlöken lite lätt, men hacka den inte. Värm oljan, och fräs lök, vitlök och timjan. Stek i ett par minuter, tillsätt sen sockret, och rör om medans du steker tills löken börjar få lite mer färg och karamelliserar fint.

Tillsätt svampen, och ett par klickar smör. Fräs tills svampen har krympt ihop ordentligt. Tillsätt en skvätt sherryvinäger och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar, och avsluta med lite hackad bladpersilja.

Rosta brödet, fördela röran på och servera direkt.

Recept på engelska:
Portobello Toast with Caramelized Onions

lördag, mars 01, 2008

En-skåls-Blondies

onebowlblondies

Blondies
16 stycken

110 g smör, smält
2,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
2,5 dl mjöl

Och så lite smarrigt att ha i.. förslag:
-mörk choklad
-vit choklad
-rostade nötter
-torkad frukt
-mosad banan
-whisky
-espresso

Jag valde ca 100 g rostade hasselnötter, och 1/2 dl vardera mörk och vit choklad, fint hackad.

Sätt ugnen på 175°C, och smörj en liten ugnsform, ca 20*20 cm.

Blanda farinsockret och det smälta smöret. Tillsätt ägg och vanilj. Rör ner salt och mjöl, och valfri smaksättning. Häll i formen, och grädda i ca 20-25 minuter. Det ska vara lite kladdigt i mitten!

Recept på engelska:
One-Bowl Blondies