lördag, juni 30, 2007

Monte Cristo

montechristo

Monte Cristo
2 portioner

2,5 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk kanel
smör
4 skivor bröd (gärna vitt surdegsbröd)
4 skivor skinka
4 skivor ost
sylt

Sätt ugnen på grill.

Vispa upp äggen med mjölk, vanilj och kanel, och häll i en grund skål. Värm en stekpanna (eller gärna två) och smält smör i den. När smöret är varmt, doppa de första två brödskivorna i mjölkblandningen, på båda sidor och stek dem sedan tills de är gyllenbruna. Gör samma med de andra två.

Fördela skinka och ost på två skivor, och sätt in under grillen tills osten har smält. Toppa med de två skivorna stekt bröd som du har kvar, och servera med sylt vid sidan om.

Recept på engelska:
Monte Cristo

tisdag, juni 26, 2007

Päronsorbet

pearsorbet

Päronsorbet

4 mogna päron
3 dl vatten
130 g socker
1 tsk färskpressad citron

Skala päronen och skär i bitar. Lägg dem i en liten kastrull, och häll på 1,25 dl av vattnet. Koka under lock i 15 minuter, eller tills päronen är helt mjuka.

Flytta päronen och vätskan de kokat i till en matberedare. Häll på resten av vattnet, socker och citron. Mixa tills det är helt slätt. Ställ kallt, helst över natten, och kör sedan i glassmaskin 15-20 minuter.

Recept på engelska:
Pear Sorbet

söndag, juni 24, 2007

Friterade tonfiskknyten

beggarspurses

Friterade tonfiskknyten
ca 30

4-5 mellanstora färskpotatisar, skalade
2 små burkar god tonfisk, eller ca 200 g färsk tonfisk, tillagad
1 schalottenlök, finhackad
1 kruka färsk koriander, hackad
6 salladslökar, fint skivade
1,5 tsk spiskummin
1 msk curry
salt
svartpeppar
wonton-wrappers - finns i asiatiska affärer, i frysdisken
olja till fritering

Koka potatisen tills den är mjuk. Häll av och mosa tillsammans med tonfisken, schalottenlöken, koriander, salladslök, spiskummin och curry. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg lite fyllning i mitten av varje wonton-degruta. Fukta kanterna något, samla ihop alla hörnen och gör ett litet knyte. Tryck till ovanför fyllningen så att det hela håller formen.

När du har gjort klart alla knyten friterar du dem på mellanhög värme tills de är gyllenbruna. (Det går fort!) Låt dem rinna av på lite hushållspapper, och servera med en god dippsås. Jag använde en stark chilisås (färdigköpt) som jag fiffade upp med färsk koriander och pressad lime. Jättegott!

Recipe in English:
Mauritian-Style Beggar's Purses

torsdag, juni 21, 2007

Syltkakor

syltkakor3

Syltkakor
ca 80 i miniformat

4,5 dl vetemjöl
200 g smör (kylskåpskallt)
1 dl socker
sylt

Blanda ingredienserna - utom sylten - i en matberedare och kör hastigt tills det blir en deg. Forma till tunna rullar (ungefär lika tjocka som din tumme) och skär i 6-7 mm breda skivor. Gör en liten fördjupning i kakan för sylten. Ställ sedan kakorna kallt i en timme, tills de stelnat ordentligt.

Fyll med sylt - LITE sylt, det här är väldigt små kakor - och grädda på 175°C i ca 6-8 minuter. Kakorna ska inte få mycket färg, bara bli lite ljust gyllene på botten. Låt dem svalna på plåten.

Recept på engelska:
Jam Cookies

Cyberkocken - vinnaren!



Nu har alla domare hört av sig, och de är faktiskt helt eniga!

"För användandet av en favoritkrydda i ett för oss båda helt
nytt sammanhang, nämligen bacon i risotto och för mycket smakfulla och
inbjudande bilder blir vinnaren av Cyberkocken *trumvirvel* Cloudberry
Quark
!"

Så, stort grattis till det vinnnande bidraget, en smarrig risotto med musslor och rökt bacon.

Folkets val däremot, när ni själva fick rösta fram en vinnare, vanns stort av Sara Ihlman och hennes ambitiösa meny med massor av goda rätter. Grattis till Sara!

Du kan se alla bidragen här.

onsdag, juni 20, 2007

Cyberkocken!

Nejnej, jag har inte glömt bort det, men däremot har mina domare haft lite förhinder, och ber om lite, lite mer tid att titta på alla bidrag. Alldeles strax kommer vinnaren, jag lovar! :)

tisdag, juni 19, 2007

Mjuka kakor med pecannötter och vanilj

vanillapecancakes

Mjuka kakor med pecannötter och vanilj
ca 35 mycket små kakor

280 g pecannötter (eller valnötter)
75 g florsocker
100 g smör, rumstemperatur
1 nypa flingsalt
6 äggvitor
40 g vaniljsocker (hemgjort - ta annars 30 g vanligt socker och 10 g köpt vaniljsocker)
småbrödsformar

Hacka pecannötterna i en matberedare tillsammans med florsockret - mellangrovt. Rör ihop med smöret och två av äggvitorna i en bunke, det ska bli en kletig smet. Tillsätt saltet.

Vispa de fyra återstående äggvitorna hårt, tillsätt vaniljsockret lite i taget och vispa tills det är en blank och styv maräng. Vänd ner i resten av kaksmeten. Klicka ut i småbrödsformar - helst i en minimuffinsplåt - och grädda på 175°C i ca 10 minuter.

Hemgjort vaniljsocker får du genom att sticka ner ett par vaniljstänger i en burk med vanligt socker, och låta det stå ett par veckor. Bara att fylla på med mer socker efterhand.

Recept på engelska:
Flourless Pecan Vanilla Mini Cakes

måndag, juni 18, 2007

Jordgubbspuré

smultrondrink

Perfekt till drinkar!

Jordgubbspuré
500 g frysta jordgubbar, lätt tinade nån timme i rumstemperatur
2-3 msk florsocker
ca 1 dl vatten

Kör jordgubbarna i en mixer, tillsätt lite socker och vatten tills det blir lagom sött och får bra konsistens. Håller ett par dagar i kylen, men kan frysas också. Utmärkt att bygga drinkar med, bara att ha i ett par matskedar. Smakar jättefräsct och härligt somrigt! Enligt min bartenderkälla blir det faktiskt godare med just frysta jordgubbar och inte färska - mer intensiv smak.

Recept på engelska:
Strawberry Purée

lördag, juni 16, 2007

Quinoasallad med picklad rödlök

quinoafetasalad

Quinoasallad med picklad rödlök
2,5 dl quinoa
150 g fetaost
1 gurka
1 röd paprika

Picklad rödlök:
1 rödlök
1/2 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
salt

Börja med rödlöken. Blanda ättika, socker och vatten och koka upp. Skiva under tiden löken mycket tunt. Häll den varma lagen över löken, salta lite, och låt stå under lock eller plastfolie tills det är helt svalt.

Skölj av quinoan noga. Koka sedan i lättsaltat vatten i 10-12 minuter, tills den känns lagom mjuk men inte mosig. Skölj av med kallt vatten, och blanda med paprika, gurka och fetaost. Ha sedan i den picklade löken.

Recept på engelska:
Quinoa Salad with Pickled Onions

måndag, juni 11, 2007

Grillad lammentrecote

grillatlammentrecote

Grillad lammentrecote
ca 150 gram per person

Marinad:
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2-3 kvistar citrontimjan
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
svartpeppar

Blanda marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt ligga i kylen över natten, och vänd ett par gånger så marinaden blir jämnt fördelad. Ta ut minst en timme innan du ska grilla, så inte köttet är iskallt.

Grilla, på medelvärme, tills det är lagom genomstekt. Servera gärna med en matig sallad, och en enkel yogurtsås.

morsdag07

Recept på engelska:
Grilled lamb sirloin

lördag, juni 09, 2007

Räkröra med lime och mango

shrimpstarters

Räkröra med lime och mango

1 burk räkor i lake
150 g mango, tärnad
1/2-1 rödlök, fint hackad
1 lime, pressad
3-4 msk sweet chili sauce
salt

Låt räkorna rinna av, krama gärna lite lätt på dem så de blir torra. Blanda med mango och rödlök. Pressa över lime, och blanda med sweet chili sauce. Smaka av med lite salt.

Servera gärna på nachos, eller i små krustader.

Recept på engelska:
Mango, Lime & Chilli Shrimp

fredag, juni 08, 2007

Cyberkocken, Nationaldagsversion - Sammanställning!

Sju bidrag var med den här gången! Flera av dem helt nya för Cyberkocken - faktum var att ingen av "stammisarna" var med. Så tänk hur många vi kan vara när alla är med.. :)

Ingredienserna var musslor, koriander, ingefära och något rökt, och pinsamt nog lagade jag ingenting alls själv. Jag hade tänkt mig grillade pilgrimsmusslor inlindade i bacon, serverade med en liten kall avocadosoppa med koriander och ingefära, men det får bli någon annan gång. (För visst låter det ganska gott?) Andra alternativet var också en soppa, en riktig clam chowder med rökt fläsk och.. ja, koriander och ingefära då, vilket kanske inte är jättetraditionellt, men säkert gott.

Nåja. Jag ska inte pladdra längre, utan berätta vad som händer nu. Jag har en jury bestående av matglada vänner - Tesse, Danne och Anna - och de kommer att bedöma bidragen. De väljer en vinnare, och lämnar förstås motivering. Sen har vi också Folkets Val, där ni själva väljer vilket bidrag ni tycker bäst om! Vinnaren presenteras sedan här, och, nyttnyttnytt, får faktiskt också ett litet pris på posten så småningom!

cyberkockenlatamamman

Lata Mamman gjorde Gratinerade musslor med rökt ost, koriander och ingefära.

cyberkockensaraihlman

Sara Ihlman gjorde en hel meny! Halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av sirapsfräst kinakål, Asiatisk Frutti di mare och till sist en Citron- och ingefärssorbet.

cyberkockentankarfranvanster

Tankar Från Vänsterkanten - tillika Lata Mammans syster! - gjorde Tant Marias portugisiska musslor, eller Ameijoas portuguesa a là Tia-Maria.

cyberkockencherryberry

Cherryberry - en helt ny matblogg! - lagade Grillad varmrökt lax med ingefärssås. Välkommen till matbloggsvärlden!

cyberkockenblogquesadillas

Blog Quesadillas är också en ny matblogg - välkommen, välkommen! - och hon lagade Rökta musslor i filodeg med tomat och ingefära sås.

Cyberkockenmissmeister

Miss Meister gjorde en spännande vegetarisk variant med rökt tofu; Grönsaksstavar i kokosmjölk med rökt tofu och glasnudlar.

cyberkockencloudberryquark

Och slutligen Cloudberry Quark som tävlingen till ära skriver på svenska, på sin annars engelska blogg; Risotto med musslor och rökt bacon.

Rösta på din favorit:

Folkets Val - vem tycker du ska vinna Cyberkocken?
Lata Mamman
Sara Ihlman
Tankar fran Vansterkanten
Cherry Berry
Blog Quesadillas
Miss Meister
Cloudberry Quark
  
pollcode.com free polls

torsdag, juni 07, 2007

Stor Cous-cous med citron

bigcouscous

Stor Cous-cous med citron

5 dl stor cous-cous (kallas ibland israelisk cous-cous)
vatten
skalet av 2 citroner
2-3 vitlöksklyftor
stor bunt bladpersilja
olivolja
flingsalt, gärna med citronsmak

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Koka cous-cousen 10-12 minuter, tills den känns lagom mjuk. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten i ett par minuter.

Riv citronskalet fint, pressa vitlöken, och hacka persiljan. Blanda ner med ett par skedar olivolja i cous-cousen, och smaka av med flingsalt. Jag använder gärna Falksalts Citronsalt till den här rätten.

Recept på engelska:
Israeli Cous-Cous with Lemon

Cyberkocken!

Sammanställningen för Cyberkocken kommer imorgon - och det går bra att skicka in under hela dagen idag, om det är några eftersläntrare.. :)

onsdag, juni 06, 2007

Cissis Rice Krisp-tårta

cissis-ricekrispiecake

Cissis Rice Crisp-tårta
10-12 portioner

Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Kelloggs Rice Krispies

Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
saften av en citron
1 dl vispgrädde
75 g osaltat smör

Dekoration:
3 dl grädde
en nypa socker
2 liter jordgubbar

Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa lite till tills det är blankt och styvt. Vänd ner Rice Krispies. Bred ut på ett lätt smort bakplåtspapper i en långpanna och grädda mitt i ugnen på 125°C i 80 minuter. (Jag har varmluftsugn och körde på drygt 100°C istället, och lät den stå inne lite längre när jag hade stängt av ugnen.) Låt tårtan svalna lite, vänd upp och ner och dra bort pappret. Försiktigt - den går lätt sönder.

Blanda alla ingredienser till krämen utom smöret, i en liten kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar. Ta av från plattan och klicka i smöret. Rör tills allt har smält, och ställ åt sidan för att svalna lite.

Dela botten på mitten i två delar. Bred krämen på den ena botten, och lägg på den andra. Vispa grädden med en nypa socker och bred ut ovanpå, och toppa med massor av jordgubbar.

Cissi tipsar också om att man istället för citronsaft kan ta choklad som får smälta ner på slutet tillsammans med smöret. Då kan man dekorera med hackad Daim istället för jordgubbar.

Recipe in English:
Cissi's Rice Krispie Cake

måndag, juni 04, 2007

Rice Krispie Treats

ricekrispietreats

Rice Krispie Treats
ca 24 stora bitar

3 msk smör eller margarin
300 g färska marshmallows
1,5 liter rice krispies
1 dl salta jordnötter, hackade

Smält smöret i en stor, vid panna. Tillsätt marshmallowsen, och värm på låg värme tills de smälter. Rör om ordentligt så de inte bränns vid. Blanda ner rice krispies, och om du vill, hackade salta nötter, eller choklad, eller något annat gott. Frystorkade bär är också smarrigt.

Pressa ut i en smord form, och låt stelna helt. Vänd ut, skär i bitar, och förvara i plast om du inte äter upp dem direkt. De håller ett par tre dagar i tät burk eller plastfolie.

Dekorera eventuellt med smält choklad om du vill.

Recept på engelska:
Rice Krispie Treats

fredag, juni 01, 2007

Cyberkocken - Nationaldagsversion 1-6 juni



Äntligen fredag! Och inte vilken fredag som helst, utan Cyberkocksfredag! Idag går startskottet, och du har ända tills nationaldagen 6 juni på dig att göra något spännande, skriva om det och berätta för mig. (Vi kan väl sätta deadline för att kontakta mig med din länk 7 juni, 12.00.)

Vi har en lista med ingredienser, och jag har valt ut tre ingredienser från den listan. Det skedde slumpvis - fast den här gången valde jag, och inte katterna. (Sist jag var värd, i juli 2006, lät jag katterna nosa fram varsin ingrediens. Mycket spännande.)

Så. Omgångens ingredienser är.. *trumvirvel*

-musslor
-ingefära
-koriander
-något rökt


Om det är nåt du inte gillar, inte tål, eller bara inte får tag på går det bra att byta ut det mot något annat - använd fantasin, men försök hålla dig hyfsat till ämnet. Uppdraget är alltså att laga något gott med ovanstående ingredienser - du får använda andra saker också, men de här fyra sakerna ska alltså finnas med. Och helst i samma rätt, förstås - jag tillhör de där puritanerna som tycker att det är lite småfuskigt att göra en meny istället. :)

Ni som har bloggar kan lägga ut ert bidrag där och maila mig permalänken på annesfood@gmail.com, och ni som inte har bloggar men ändå vill vara med - maila text och gärna bild till mig så lägger jag ut det åt dig.

Nästa vecka gör jag en sammanställning, och så lämnar jag över åt domarna - matglada kompisar - att bedöma vem som är månadens vinnare!

Sallad med oliver, blodgrape och fänkål

olive-pinkgrapefruit-fennel

Sallad med oliver, blodgrape och fänkål

1 stort stånd fänkål
svarta oliver
1 blodgrape
1/2 rödlök
färsk basilika
salt, peppar
olivolja

Skiva fänkålen mycket tunt, helst på en mandolin. Låt skivorna ligga i isvatten medan du gör i ordning resten.

Skär ut filéer från blodgrapen. Håll dig över en skål så du kan samla upp en del av saften.

Skiva rödlöken tunt, och riv eller skär basilika i strimlor.

Blanda fänkålen med olivolja, och lite av saften från grapefrukten. Blanda med oliver, rödlök och grapefrukt på ett fint fat, och krydda med lite salt och peppar.

Recept på engelska:
Fennel, Olive & Pink Grapefruit Salad