tisdag, maj 29, 2007

Cyberkocken - Nationaldagsversion

Jag vann förra månadens Cyberkock (hurra!) så nu är det min tur att vara värd. Det blir en liten förlängning den här månaden, så att vi får med nationaldagen - perfekt tillfälle att hitta på något roligt! Ni hittar en ingredienslista som vi kommer slumpa ingredienser ur hos Ilva på Aglio e Olio - kom jättegärna med förslag på fler roliga ingredienser, antingen här i kommentarerna, eller hos Ilva. De fyra ingredienserna läggs ut på fredag, och sen har ni på er ända tills nästa onsdag. 1-6 juni alltså. Hoppas att många vill vara med! Ni behöver ingen egen blogg, utan ni kan även maila era bidrag så lägger jag ut dem åt er.

Vi kommer ha en spännande domarpanel, som presenteras på fredag.

måndag, maj 28, 2007

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

whitechocolatecheesecake

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

Botten:
170 g osaltat smör
75 g pecannötter
170 g mjöl
1 msk florsocker

Smält smöret. Hacka nötterna. Rör ihop allting, och bred ut i en smord springform, min är 24 cm i diameter. Grädda på 175° i ca 22-25 minuter eller tills den är ljust gyllenbrun.

Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning:
200 g cream cheese
300 g vit choklad
25 g socker
5 dl vispgrädde

Smält chokladen. Rör ihop socker och cream cheese, och rör ner den smälta chokladen. Vispa grädden till mjuka toppar - inte för hårt! - och vänd ner. Häll i springformen på den helt avsvalnade bottnen. Låt stå i kylen i minst tre timmar.

Topping:
ca 500 g jordgubbar

Skär av bladfästet på jordgubbarna, välj de som är mest jämna i storlek och fördela på tårtan i ett fint mönster.

Recept på engelska:
White Chocolate Cheesecake

tisdag, maj 22, 2007

Limekycklingspett med hoisinsås

kycklinghoisinlime

Kycklingspett med hoisinsås och lime
ca 20 spett

1 kg kycklingfiléer, skurna i avlånga bitar
1 flaska, 240 ml, hoisinsås
2 lime
lite salt

Riv skalet på limen fint. Pressa limen, och blanda med skal, salt och hoisinsås. Ta undan hälften och spar till sås, och marinera kycklingen i resten i minst ett par timmar, gärna över natten.

Trä sen kycklingen på spett, och grilla eller stek i ugn. (Ca 200°C i 10-15 minuter, tills de inte längre är rosa inuti.) Servera med resten av såsen att doppa i.

Recept på engelska:
Lime Chicken skewers with Hoisin Sauce

lördag, maj 19, 2007

Kryddsocker

spicesugar

Kryddsocker

1 del vanligt strösocker
1 delar farinsocker
kanel
kardemumma
kryddnejlika
muskot
vaniljsocker

Recept på engelska:
Spice Sugar

torsdag, maj 17, 2007

Lergrytekyckling med rotfrukter

lergrytekyckling

Rotfruktskyckling i lergryta

1 stor kyckling
salt och peppar
1 palsternacka
1 morot
200 g rotselleri
4 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 rött äpple
1 lagerblad
2 tsk timjan
3 dl hönsbuljong
3 msk crème fraîche

Blötlägg grytan i kallt vatten i ca en timme. Stycka kycklingen och krydda med salt och peppar. Skala och tärna rotfrukter, hacka vitlöken smått. Klyfta äpplet. Lägg allt i grytan - kycklingen överst. Krydda med lite mer salt och peppar, och timjan. Lägg i lagerbladet och häll på buljong. Ställ in i kall ugn. Sätt den på 175°C och låt den stå i ca 1,5 timmar.

Sila av skyn i en kastrull, och vispa ner crème fraîche. Häll tillbaka i grytan. Servera med ris eller pressad potatis.

Recept på engelska:
Claypot Chicken with Root Vegetables

tisdag, maj 15, 2007

Broccolipasta med Västerbottensost

broccolipasta

Smarrig lunchpasta!

Broccolipasta med Västerbottensost
1 portion

100 g pasta
1 rejäl näve broccolibuketter
50 g bacon
1 klyfta vitlök
1 dl grädde (valfri fetthalt)
1/2 dl västerbottensost, riven
svartpeppar

Koka pastan. Koka broccolibuketterna snabbt i saltat vatten tills de är lite mjuka (2-3 minuter), och häll direkt i en bunke med kallt vatten så att kokningen avstannar. Fräs baconet tills det är knaprigt. Tillsätt pressad vitlök, broccolin och grädde, och koka ihop lite.

Häll av pastan, men spara lite av vattnet. Rör sen ihop pastan med såsen, den rivna osten och svartpeppar, och späd med lite av pastavattnet så det blir lagom såsigt.

Recept på engelska:
Cheesy Broccoli Pasta

måndag, maj 14, 2007

Frostig Smultrondrink

smultrondrink

Frostig Smultrondrink
2 glas

4 cl vaniljvodka
4 cl smultronlikör
3 msk jordgubbspuré
ananasjuice
cranberryjuice
isbitar

Kör vodka, likör, puré och ananasjuice med isbitar i en mixer tills det är härligt skummigt. Häll upp i glas, toppa med cranberryjuice (som lägger sig snyggt på botten.) Inga exakta mått på juicen, det beror ju lite på hur stora glas du har...

Recept på engelska:
Frosty Wild Strawberry Cocktail

torsdag, maj 10, 2007

Jordnötsnougat

peanutnougat

Jordnötsnougat
ca 30

90 g nougat
90 g vit choklad
1-2 dl finhackade salta jordnötter

Smält nougat och vit choklad tillsammans i mikron, och rör tills det är slätt. Blanda ner jordnötterna, och klicka ut i små formar. Dekorera gärna med mer hackade jordnötter.

Recept på engelska:
Peanut Nougat

måndag, maj 07, 2007

Kreolskans gryta

kreolskgryta

Kreolskans gryta
3-4 portioner

1 stor fläskfilé
2 merguez (kryddiga lammkorvar)
1 röd paprika, strimlad
ca 100 g syltlök
ca 100 g cornichoner (delade)
ca 100 g kalamataoliver, urkärnade och delade
3-4 msk spad från syltlöken
1 vitlöksklyfta
1-2 msk idealmjöl
svartpeppar
salt
timjan
dragon
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraîche

Till servering:
bulgur

Börja med att skiva korven och fräs den i en torr gryta tills den är knaprig. Ta ur och lägg åt sidan. Skiva fläskfilén och platta ut skivorna en aning med handen. Bryn i grytan (tillsätt lite extra olja om det behövs, men det brukar vara rejält med fett från korven) och salta och peppra. Ta ur efterhand tills alla skivorna är brynta. Lägg tillbaka i grytan tillsammans med korven. Dofta över mjölet, och blanda ner en nypa torkad timjan och torkad dragon. Pressa ner vitlöksklyftan, och blanda ner oliver, cornichoner, syltlök, syltlöksspad och paprikan. Häll på grädde och crème fraîche och låt koka ihop i 10-15 minuter. Koka under tiden bulgur eller ris, och servera.

Recept på engelska:
Creole Pot

fredag, maj 04, 2007

Baconlindade kronärtskocksbottnar

bacon-artichoke

Baconlindade kronärtskocksbottnar

kronärtskocksbottnar, 1 burk
140 g bacon

Dipsås:
3 msk dijonsenap
1 msk vispgrädde

Skär bottnarna i 6 bitar vardera. Skär baconet i lagom många bitar, och linda runt kronärtskocksbitarna. Lägg i en ugnssäker form, och baka i 200 grader i 10-15 minuter eller tills baconet har fått fin färg och blivit krispigt. Sätt en tandpetare i varje och servera.

Rör ihop senap och vispgrädde till dipsås, och häll i en liten skål.

Recept på engelska:
Bacon-wrapped Artichokes

onsdag, maj 02, 2007

Lag-Kakor

teamcookies

Lag-Kakor
48 stycken

200 g jordnötssmör
225 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
5 dl havregryn
5 dl mjöl
3 dl hackad mörk choklad
1 dl hackade salta jordnötter
1 tsk havssalt
1 tsk bakpulver

Vispa smör, jordnötssmör och båda sorternas socker pösigt. Tillsätt ägg och vanilj, vispa tills det är ljust och fluffigt. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver, och blanda ner i smeten. Rör ner salt, hackad choklad och jordnötter.

Klicka ut på en plåt - 12 per plåt är lagom. Grädda på ca 160°C värme (varmluftsugn) i 10 minuter.

Recept på engelska:
Team Cookies