onsdag, november 29, 2006

Sötpotatisgratäng




Sötpotatisgratäng


500 g sötpotatis
1 msk olivolja
2-3 klyftor vitlök
1-2 tsk torkad chili (helst flingor, inte pulver)
1 dl vispgrädde
2 msk mjölk
salt, peppar

Skiva sötpotatisen tunt. Krossa vitlöken. Blanda ihop allt i en skål, och lägg sen över i en gratängform. Grädda i ca 30 minuter på 175°C, eller tills sötpotatisen är mjuk och lite krispig på toppen.

tisdag, november 28, 2006

Sallad med äpple och fänkål



Sallad med äpple och fänkål

2-3 stora äpplen (jag använde Jona Gold)
2 stånd fänkål
1 rödlök
1 citron
1 msk honung
1-2 msk olivolja
salt
peppar

Börja med att trimma av roten på fänkålen. Skiva mycket tunt. Lägg i en skål med isvatten i en halvtimme, så blir den extra krispig.

Kärna ur äpplena (men de behöver inte skalas) och skiva tunt. Skiva även rödlöken tunt.

Pressa citronen och gör en dressing på citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.

Precis före servering, låt fänkålen rinna av, och blanda sedan allt på ett stort fat.

söndag, november 26, 2006

Värmande äppeldrink



Värmande äppeldrink

2 liter äppeljuice
1 apelsin
6 cm ingefära
2 stjärnanis
3 kanelstänger
1 msk råsocker

Skär ingefära och apelsin (oskalad!) i tunna skivor. Lägg i en stor kastrull, häll på äppeljuicen och rör ner de andra ingredienserna. Låt gärna dra någon timme innan gästerna kommer. Värm på medelvärme tills det är riktigt varmt, häll upp i små glas och servera.

fredag, november 24, 2006

Jordnötstryffel



Jordnötstryffel

50 g smör
2 dl grädde
200 g mörk choklad, hackad
100 g ljus choklad, hackad
100 g saltade jordnötter, grovt hackade

Smält smöret. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt chokladen, och rör eller kör med stavmixer tills det är en homogen massa. Tillsätt hälften av jordnötterna, och klicka upp i formar eller häll i en stor form. Strö resten av jordnötterna ovanpå. Låt stelna i kylskåp.

onsdag, november 22, 2006

Lingonkola



Lingonkola

250 g lingon
3 dl socker
1 dl grädde
50 g smör

Mixa lingonen med en stavmixer, och pressa genom en finmaskig sil, så att du inte får med några stora skalbitar. Häll i en kastrull, och blanda ner socker, grädde och smör. Koka tills smeten är ca 125°C, eller gör kolaprov genom att hälla lite smet i lite kallt vatten. Den ska gå att forma en kula av.

Häll upp smeten i en smord liten form, och låt stelna över natten. Skär i bitar, och slå in i papper, eller doppa i mörk eller vit choklad.

måndag, november 20, 2006

Vildsvinsgryta



Vildsvinsgryta
4-6 portioner

800 g grytkött av vildsvin
1 röd lök
1 gul lök
3 små morötter
100 g svamp
1 dl tomatsås
400 g körsbärstomater på burk
färsk rosmarin, en kvist
1 msk enbär
salt, peppar, socker
5 dl rött vin
1-2 dl vatten

Skär grytköttet i små tärningar. Skiva lök, morötter och svamp. Fräs köttet i en panna med lite olja. Fräs löken. Häll ihop i en inte alltför stor gryta. Tillsätt vinet, och låt koka in ordentligt. Häll sedan på morötter, tomatsås och körsbärstomater på burk. Lägg ner en kvist rosmarin och lägg på locket. Låt småkoka i ca 30 minuter. Tillsätt sedan enbär och svamp, salt, peppar och en nypa socker. Späd eventuellt med lite vatten om det ser tjockt ut. Låt koka ca 15 minuter till. Köttet ska vara riktigt mört och falla sönder, då är det klart.

Servera gärna med god pasta.

fredag, november 17, 2006

Muscovadolax med jordgubbssallad



Muscovadolax med jordgubbssallad
2 portioner

Två bitar färsk laxfilé (eller fryst, tinad)
1 msk mörkt muscovadosocker
1/2 msk flingsalt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1/2 tsk malen chilipeppar
1/2 tsk nymalen svartpeppar

250 g jordgubbar, halverade
150 g babyspenat eller ruccola, sköljd
1 rödlök, fint skivad
1 dl svarta oliver
100 g grekisk fetaost, smulad
flingsalt, nymalen svartpeppar
olivolja
balsamvinäger

Blanda ihop socker och alla kryddor. Klappa in i laxen, runt om. Stek på hög värme, eller grilla, ca 4-5 minuter per sida.

Blanda alla ingredienserna till salladen utom osten - den smulas ovanpå, för annars blir den rosa av jordgubbarna.

onsdag, november 15, 2006

Kladdkaka med nougat



Kladdkaka med nougat

100 g smör
2 ägg
200 g socker
90 g mjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
kokosflingor
100 g nougat (Odense)

Värm ugnen till 175°C. Smöra en form och bröa med kokosflingor. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt. Tilsätt salt, vanilj, kakao och mjöl, blanda noga. Tillsätt det smälta smöret, rör om.

Hacka chokladen och rör ner den. Häll i formen och grädda i ca 20 minuter. Kolla noga så att du inte gräddar för länge - den ska ju vara kladdig.

Ta ut kakan och låt svalna i fem minuter. Hyvla över nougat, och bred ut när den smält. Dekorera ev. med mer kokos eller strössel.

Halv sats - plattare kaka:

måndag, november 13, 2006

Kroppkakor



Kroppkakor
(stora kokboken)

8-10 stora potatisar ( ¾-1 kg)
vatten, salt

1 äggula
1 ½ - 2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g lätt saltat fläsk
100 g rökt skinka
1-2 msk hackad gul lök
½ msk smör
½-1 tsk kryddpeppar



Borsta potatisen, skala, skölj och dela den. Koka den mjuk, och häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa den varma potatisen i en bunke, och låt den bli helt kall.

Skär fläsk och skinka i små tärningar. Fräs löken i smöret, och tillsätt köttet. Låt det hela brynas, och sedan kallna helt.

Blanda potatisen med mjöl, äggula och eventuellt lite salt. Degen ska bli smidig och jämn. Rulla ut till en längd och skär i jämna bitar. Rulla till runda bullar. Gör en fördjupning i varje bulle. Lägg i rikligt med fyllning och tryck till hålet, och jämna till bullen. Platta till något.

Koka kroppkakorna i kokande saltat vatten, ett par stycken i taget, utan lock. Ta upp med hålslev, och servera med smält smör, lingon eller vit sås med kryddpeppar.

lördag, november 11, 2006

Citronglass



Jätteenkel citronglass som du kan göra utan glassmaskin - den får bra konsistens ändå!

Citronglass
2 msk citronjuice
2 äggulor
1,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Vispa citronsaft med socker och äggulor i en liten skål. Vispa grädden tills den är styv. Blanda ihop. Häll i en form, direkt i skålar, eller i urgröpta citroner. Frys i minst fyra timmar.

fredag, november 10, 2006

Skrynkliga Chokladkakor



Skrynkliga Chokladkakor
Från Olive Magazine
ca 20 stycken

175 g mörk choklad
4 msk osaltat smör (ca 50 g)
175 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
150 g socker
1 tsk vaniljextrakt
60 g florsocker

Smält choklad och smör tillsammans i mikron eller i vattenbad. Låt svalna lite. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt chokladblandningen och vaniljextraktet, och sedan mjölet. Låt bunken stå i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.

Sätt ugnen på 160°C.

Häll florsockret i en liten skål. Forma bollar av kakdegen, och rulla dem i florsockret. Lägg på en smörjd plåt eller på bakplåtspapper, och tryck försiktigt på bollarna med handflatan, så att de blir lite plattare. Grädda i 12-15 minuter.

torsdag, november 09, 2006

Blåbärssylt med björnbär, röda vinbär och vanilj



Blåbärssylt med björnbär, röda vinbär och vanilj

250 g blåbär
100 g björnbär
150 g röda vinbär
2 vaniljstänger
500 g syltsocker

Blanda ihop allt i en kastrull, och rör om på medelhög värme tills sockret är smält. Höj värmen, och koka i två minuter. Skumma av, ta bort vaniljen och häll upp i rena burkar.

onsdag, november 08, 2006

Baselbröd



Baselbröd
2 st
Ur Jan Hedhs "Bröd"

Fördeg:
5 g jäst
2,5 dl vatten
200 g fint rågmjöl
50 g rågsurdeg

Blanda rågmjöl och rågsurdeg. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner det också. Knåda degen i assistent på lägsta hastighet i 10 min. Lägg degen i en lätt inoljad
plastlåda med lock och låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur - eller över natten i kylskåp.

Deg 2:
15 g jäst
2,5 dl vatten
450 g vetemjöl (helst med hög proteinhalt)
18 g havssalt

Lös upp jästen i vattnet och häll över fördegen och tillsätt
vetemjöl. Knåda i assistent på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och
knåda i 8 min. Degen ska vara väldigt seg och elastisk.

Låt degen jäsa i en lätt oljad bunke i två timmar. Stöt ihop degen tre gånger under jästiden (dunka ner degen helt enkelt - det ger bättre struktur på det färdiga brödet).

Ta upp degen på ett mjölat bord och dela i fyra bitar. Rulla ihop till små ovala limpor, och sätt ihop dem två och två på ett bakplåtspapper med rejält med mjöl. Jäs i ungefär en timme.

Sätt ugnen på 275°C med plåten eller baksten inne. Sätt in bröden på den heta plåten (alltså enklast om de är jästa på ett bakplåtspapper, annars är risken att de faller ihop när du flyttar dem) och spraya in vatten med en sprayflaska, så att det blir ånga. Detta ger en rejält knaprig skorpa på brödet.

Efter fem minuter, sänk temperaturen till 200°C. Efter tio minuter till, lufta ugnen lite och spraya med mer vatten. Gör samma sak två gånger till. Totalt ska bröden gräddas i 50 minuter.

Går jättebra att frysa - värm gärna igen i 100°C i ca 10 minuter så blir brödet som nybakat.

måndag, november 06, 2006

Kåldolmar



Kåldolmar
4 portioner

1 mellanstort vitkålshuvud
2 dl kokt fullkornsris
300 g blandfärs
salt
vitpeppar
ca 1 dl mjölk
smör
1-2 msk sirap

Koka kålen i saltat vatten och lossa bladen i takt med att de mjuknar. Lägg på ett fat så länge. Skär bort den grövsta bladnerven så blir bladen lite lättare att vika ihop.

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda färsen med riset, krydda med salt och vitpeppar, och blanda ner mjölk till en ganska lös smet.

Fyll kålbladen med ca 1 msk färs, och rulla ihop till ett prydligt paket. Lägg i en ugnssäker form med skarven nedåt. Klicka över lite smör, ringla över lite sirap, och sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Häll sen av skyn, späd med vatten och koka upp. Tillsätt lite fond och lite soja, och red med maizena.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

söndag, november 05, 2006

Chocolate Chai Snickerdoodles



Chocolate Chai Snickerdoodles
ca 24 stora kakor

5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1/2 tsk kryddpeppar
1/4 tsk vitpeppar
225 g smör, rumsvarmt
1 dl kakao
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker går bra)
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.

Blanda socker och alla kryddor i en skål. Ta undan 1 dl och lägg på en tallrik med kanter.

Vispa ihop smöret med socker och kryddorna, använd elvisp. Det ska bli riktigt fluffigt. Tillsätt kakao, och vispa ordentligt. Tillsätt äggen och vaniljen, och fortsätt vispa. Rör sen ner, eller vispa på mycket låg hastighet, mjöl och bakpulver.

Rulla bollar av smeten, ungefär som stora valnötter. Rulla dem i socker-kryddblandningen som du tog undan förut. Placera på plåt, och platta till något med handen. Jag fick plats med tolv kakor per plåt - de flyter ut en hel del så lägg inte alltför tätt.

Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

onsdag, november 01, 2006

Potatisgratäng med kantareller



Potatisgratäng med kantareller
4 portioner

1 kg mandelpotatis
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4,5 dl matlagningsgrädde
200 g kantareller
1 msk flytande fond - grönsaks- eller kycklingfond
färska örter - timjan, salvia, dragon och rosmarin
salt
svartpeppar

Värm ugnen till 200°C.

Skala och skiva potatis, lök och vitlök. Skär rotsellerin i tändsticksstora bitar.

Koka upp grädde, kycklingfond, salt och peppar. Tillsätt potatis, selleri lök och vitlök, och sjud i ca 10 minuter tills grädden tjocknar.

Fräs svampen i lite smör, och krydda med salt och peppar. Blanda ner svampen och örterna i gratängen. Häll upp i en ugnsform.

Grädda i cirka 20 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg.