fredag, juni 30, 2006

Risonisallad med halloumi



Perfekt lunch för en!

Risonisallad med halloumi
1 stor portion

- 100 g risoni
- 100 g halloumi, i tärningar
- olivolja
- en näve ruccolasallad, grovhackad
- 1/2 rödlök, tunt skivad
- 1/2 avocado, tärnad
- 2 msk pesto
- 4-5 körsbärstomater, halverade

Koka risonin tills den är mjuk. Stek halloumin i olivolja tills den är gyllene. Och sen är det bara att blanda ihop hela härligheten...

torsdag, juni 29, 2006

Smördegsflarn med pesto



Lätt att variera! Jag gjorde en variant med oliver, och en med kapris. Båda blev kanongoda!

Smördegsflarn med pesto

-1 paket smördegsplattor
-1 handfull körsbärstomater, halverade
-2 msk pesto
-stark riven ost - jag använde brännvinsost
-oliver eller kapris

Låt smördegsplattorna tina i ca 20 minuter. Skär en tunn skåra ca 1 cm från kanten runt om varje platta. Lägg på tomater, ost och antingen oliver eller kapris. Grädda i 200°C i ca 20 minuter, eller tills flarnen har blivit gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och klicka på lite pesto på varje flarn. Servera direkt från ugnen, eller ljumna.


måndag, juni 26, 2006

Den enklaste barbecuesåsen...



... och antagligen den godaste. Tar fem minuter att göra, och blir fantastiskt bra.

Den enklaste barbecuesåsen

1,25 dl ketchup
2 msk vatten
1 msk worcestershiresauce
1 msk vitvinsvinäger
2-3 msk farin- eller råsocker
½-1 tsk senap

Blanda allt i en liten kastrull och värm på medelvärme tills sockret har löst upp sig. Blanda gärna ner en tesked sambal eller chipotlesås om du har det hemma och vil ha en lite hetare sås.

torsdag, juni 22, 2006

Snabbrimmad lax med rucola och persika



Snabbrimmad lax med rucola och persikafrån Buffé
4 portioner

4 bitar laxfilé
2 msk salt
2 msk socker
2 dl bulgurvete
1 rödlök
1 liten burk persikohalvor
1 handfull ruccola
2-3 msk olivolja
juice av en halv citron
salt, peppar

Blanda 2 msk salt och 2 msk socker. Gnid in blandningen i laxen, på båda sidorna, och låt ligga i en skål i ca 20 minuter.

Koka bulguren. Låt svalna. Skär rödlöken i tunna halvmånar, och persikorna i klyftor. Grovhacka ruccolan. Blanda ihop alla salladsingredienser, och rör ner olivolja och pressad citron. Krydda och smaka av med salt och peppar.

Torka av laxen ordentligt och stek tills den får fin färg i en het panna. Det tar ca 3 minuter på varje sida.

Servera gärna med en sås på matlagningsyogurt, sambal oelek, vitlök och lite dijonsenap.

tisdag, juni 20, 2006

Norrlandsdrömmar



Margarethas Norrlandsdrömmar
Receptet kommer från boken "Kyrkkaffe"
Ugn 175 °C, ca 12-14 minuter.
Ca 40 kakor

100 g smör
2 dl socker
1 dl olja
4 dl mjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
2 dl cornflakes

Rör smör, socker och olja tills det är fluffigt och vitt. Blanda ner mjöl, potatismjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker, och rör om. Krossa cornflakes (antingen i mortel, eller – enklast – i en plastpåse) och rör ner dem. Rulla små bollar och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ca 12-14 minuter.

måndag, juni 19, 2006

Cyberkocken #3 - lamm, filodeg, sparris och mörk choklad



Det är redan tredje gången vi har den svenska versionen av "Paper Chef" (som i sin tur förstås är inspirerat av "Iron Chef"), men det är första gången jag hinner vara med. Och det var nätt och jämnt - men tack och lov fick jag komma in med en lite försenad variant.

Den här gången är det Kinna som har valt ingredienser, och som sammanställer det hela. Månadens ingredienser är lamm, filodeg, sparris och mörk choklad. Spännande kombination! Jag gjorde grillad lammentrecôte med en sås på rödvin, chili och mörk choklad, och till det sparrisrisotto i filodegskorgar. (Och så lite simpel sallad med ruccola och rödlök.) Det blev riktigt goda smakbrytningar - i synnerhet risotton i filokorgarna var en höjdare, det ska jag göra igen och ha som plockmat. Perfekt! Och hittar man färdiga filodegskorgar blir det ännu enklare.

Nu till lite recept. Lammentrecôten rullade jag i chilisalt (Falksalt gör en god variant) och slängde sedan på grillen. När den kändes lagom klar skar jag den diagonalt i tunna skivor.

Rödvinssås med chili och mörk choklad

1 dl rött vin
torkade chiliflingor (peperoncino)
1 tärning kalvbuljong
1,5 dl kokande vatten
2 vitlöksklyftor
50 g mörk choklad
1 tsk worcestershiresås

Häll vinet i en liten kastrull och värm. Krossa vitlöksklyftorna lätt med den flata sidan av en kniv. Lägg ner i vinet, tillsammans med buljongtärningen, chiliflingorna och chokladen. Häll i det kokande vattnet. Låt såsen puttra ihop i ca 10 minuter. (Låt den dock inte koka alltför mycket eller för länge - den *kan* skära sig.) Smaka av med worcestershiresåsen. Välj gärna en riktigt mustig mörk choklad, inte för söt. Jag gillar Chocovics.

Sparrisrisotto
2-3 portioner

1,5 dl arborioris
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
1/2 dl torr vermouth
ca 6 dl grönsaksbuljong, kokande
grovriven parmesan, en handfull
1-2 tsk flytande honung
1/2 citron, pressad
250 g sparris i bitar

Hacka lök och vitlök. Fräs i smör och olivolja i en stor kastrull. Tillsätt riset när löken börjar få färg. Fräs tills riset är gyllene. Häll på vermouthen, och låt den koka in - ha hög värme på plattan. Börja sen tillsätta den varma buljongen, en slev i taget. Låt den koka in innan du tillsätter mer. Efter ca tio minuter kan du tillsätta sparrisbitarna, men spar gärna knopparna till dekoration. Fortsätt hälla på buljong. Risotton är klar när riset är mjukt men spänstigt - det kanske inte räcker med 6 dl buljong, och då kan du använda lite varmt vatten. Eller så behövs inte all buljong. Det varierar. När den är klar, rör ner honung och parmesan, och citronsaften.

Servera risotton i små korgar av filodeg, och dekorera med några fina sparrisknoppar.

För nya besökare: Egentligen bloggar jag på engelska - besök gärna min "riktiga" blogg. Här publicerar jag framför allt översättningar på recept

torsdag, juni 15, 2006

Jordgubbar i balsamvinäger och honung



Jordgubbar i balsamvinäger och honung
4 portioner

500 g jordgubbar
4 msk honung
4 msk balsamvinäger
4 msk vispgrädde
4 msk mascarpone
1 vaniljstång
1 msk socker

Rensa jordgubbarna, och dela dem. (Stora kan skäras i kvartar.)

Blanda honung och balsamvinäger i en liten kastrull, och koka upp. Låt koka ihop i ett par minuter, tills det tjocknat något.

Häll grädde och mascarpone i en bunke. Strö över lite socker, och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa blandningen tills den blir fast.

Fördela jordgubbarna i fyra glas eller skålar, och ringla över såsen. Avsluta med en klick mascarpone-grädde.

söndag, juni 11, 2006

Couscous med paprika, svamp och halloumi



Jättesmarrigt tillbehör till grillat, eller som en enkel sallad.

Couscous med paprika, svamp och halloumi
6 portioner

4 dl couscous
ca ½ liter kokande vatten
500 g champinjoner, delade eller kvartade, beroende på storlek
1-2 paprikor, röda eller gula, i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 halloumiost, ca 250 gram, i tärningar
2 klyftor vitlök, grovt hackade
olivolja

Värm lite olivolja i en stor stekpanna. Fräs vitlöken i någon minut, tillsätt sen paprikorna och salladslöken. Fräs på medelhög värme tills det mjuknar något men utan att det tar färg. Lägg i en bunke. Värm lite mer olja, och fräs champinjonerna tills de är gyllenbruna runt om. Lägg över i bunken. Värm lite olja till, och stek halloumitärningarna tills de har fått färg. Ställ åt sidan.

Häll couscousen i en bunke, och häll över det kokande vattnet. Täck med plastfolie, och låt svälla i ca fem minuter. Sen blandar du ihop hela salladen på ett stort fat, och smaka av med salt och peppar om du vill. (Eller smaksätt i efterhand med goda såser.)

onsdag, juni 07, 2006

Äppel och rödlökstzatziki



Äppel och rödlökstzatziki

1 rödlök
1 äpple, mellansyrligt (gärna Jona Gold)
½ citron, saften
2 dl turkisk yogurt
1 msk flytande honung
salt, vitpeppar

Skär rödlöken i tunna halvmånar. Skala och riv äpplet. Lägg i en bunke, och pressa över en halv citron. Blanda ner yogurt, och smaka av med salt, nymald vitpeppar och flytande honung.

söndag, juni 04, 2006

Potatissallad med mozzarella och apelsin



Potatissallad med mozzarella och apelsin

800 g små potatisar
1 stor näve basilika
ca 1 dl färskpressad apelsin
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
250 g mozzarella
salt, peppar

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Dela ev. större potatisar. Skär osten i stora tärningar. Mixa basilika, apelsin, apelsinjuice, olivolja och vinäger i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Slå marinaden över mozzarellaosten, och tillsätt sen den varma potatisen. Låt gärna dra i någon timme.