lördag, april 29, 2006

Fransk kycklinggryta med linser



Fransk kycklinggryta med linser
6 portioner

350 g gul lök
350 g purjolök
250 g morötter
450 g kålrot
2 msk olja
6 portionsbitar kyckling, gärna lår
115 g små gröna linser (Puy-linser)
5 dl kycklingbuljong
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 tsk maizena
3 msk crème fraîche
2 tsk grov senap
torkade örtkryddor - gärna dragon och lite salvia
färsk oregano
salt och peppar

Skala och skär löken, morötterna, purjon och kålroten i tärningar. Hetta upp oljan i en stor gryta. Krydda kycklingbitarna med salt och peppar, och bryn dem i oljan. Ta ur. Fräs löken i grytan tills de börjar bli mjuka och får lite färg. Tillsätt purjo, morötter, kålrot och linserna, och fräs i ca 2 minuter.

Lägg tillbaka kycklingen i grytan, och häll över äppeljuice och kycklingbuljong. Krydda med salt och peppar och ett par nypor torkade örtkryddor. Sätt på locket, och låt grytan småkoka i ca en timme tills kycklingen och linserna är färdiga. (Kan också göras i ugn, i ca 190°C.)

Blanda maizenan med 2 msk vatten. Rör ner i grytan tillsammans med crème fraîchen och senapen. Smaka av, och låt sjuda ihop i ett par minuter tills grytan tjocknat någon. Servera direkt, och dekorera med färsk oregano.

tisdag, april 25, 2006

Het Skinkpasta



Het Skinkpasta
3-4 portioner

200 g rökt skinka i tärningar
1/2 gul paprika, tärnad
1 dl majs
1 msk maizena
1,5 dl mjölk
2 dl lätt crème fraîche
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk mald ingefära
1-2 tsk sambal oelek
Lagom med pasta - jag valde penne

Koka pastan som du brukar göra. Tillsätt majsen - om du som jag använder fryst - sista minuten. Vispa ihop maizena och mjölk i en kastrull, tillsätt crème fraîchen, vitlök, sambal, ingefära, skinka och paprika. (Och majs om du *inte* använder fryst.) Låt såsen koka i ett par minuter, smaka av med ev. mer kryddor.

Häll av pastavattnet och blanda pastan med den varma såsen.

lördag, april 22, 2006

Äppelkaka från Brösarp



Äppelkaka från Brösarp
från Claes Karlsson "Mer än bara äppelkaka"

300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 äpplen, gärna Jona Gold
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma

Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter - jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).

Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter.

torsdag, april 20, 2006

Spenatsallad med rödbetor



Spenatsallad med rödbetor
3-4 portioner

1 påse spenat eller ruccola
4-5 medelstora rödbetor
150 g fetaost, chevre eller ädelost
1 dl matvete
140 g bacon
50 g cashewnötter

Dressing:
2-3 msk matolja
1/2 citron, pressad
2-3 klyftor vitlök, pressade
1-2 tsk dijonsenap

Skölj ruccolan eller spenaten, låt torka. Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka, det tar ca 45-60 minuter. Skala och skär i klyftor. Koka matvetet. Stek baconet knaprigt. Vispa ihop dressingen - och sen är det bara att blanda hela härligheten.

lördag, april 15, 2006

Risotto Milanese



Risotto Milanese
4 portioner

2 små gula lökar, hackade
2-3 klyftor vitlök, finhackade
klick smör
lite olivolja
1 paket saffran
4 dl arborioris
2,5 dl vitt vin
ca 1,2 liter grönsaksbuljong
2 små nävar riven parmesan
1 msk flytande honung

Smält smöret och oljan i en stor kastrull, värm buljongen i en annan kastrull. Fräs lök och vitlök i smör-oljan utan att det får färg i ett par minuter. Tillsätt riset, och höj värmen - nu ska det få färg, och bli lite gyllenbrunt. Rör hela tiden. När riset har fått färg, slå över vinet, fortfarande på hög värme. Det kokar in på nån minut. Rör ner saffran. Sen börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

När riset verkar klart rör du ner parmesan, och smakar av med honung och eventuellt salt och peppar.

fredag, april 14, 2006

Nigellas clementinkaka



Nigellas clementinkaka
från How To Eat, Nigella Lawson

3-4 clementiner (ca 375 g total vikt)
1 vaniljstång
225 g socker
250 g mald mandel
6 ägg
1 rågad tesked bakpulver

Tvätta clementinerna. Lägg dem i en liten kastrull, fyll på med kallt vatten, och koka upp. Sätt på ett lock och låt clementinerna koka i två timmar. Tag upp dem och dela dem på mitten. Ta bort ev. kärnor. Kör clementinerna - med skal! - i en matberedare tillsammans med fröna från vaniljstången tills det blir en mjuk massa.

Vispa äggen luftigt. Rör ner mandel, socker, bakpulver och clementinmassan. Häll i en smord springform. Grädda i ca 190°C i ca en timme - du kan behöva lägga på folie efter ca 45 minuter så den inte får för mycket färg.

torsdag, april 13, 2006

Vaniljextrakt



Vaniljextrakt

Häll 5 dl sprit i en burk - vodka eller rom, t.ex. - och stick ner fyra-fem skårade vaniljstänger. Låt stå mörkt i minst en månad, skaka då och då.

tisdag, april 11, 2006

Ugnsbakad sparris



Världens enklaste sätt att laga till färsk grön sparris:

Värm ugnen till 225 °C. Lägg sparrisen i ett lager i en ugnsform. Rosta i ugnen ca 10-15 minuter, eller tills de börjar få färg. Pressa över lite citron. Servera ev. med lite salt och parmesan - då har du en hel liten måltid - eller som tillbehör. Här med en härlig allioli.

söndag, april 09, 2006

Bananmuffins med choklad och valnöt



Bananmuffins med choklad och valnöt
18 normalstora muffins

30 g normalsaltat smör
60 g honung (ca 2 rejäla matskedar)
1 vaniljstång (eller 2-3 tsk vaniljsocker)
3 medelstora bananar, mogna
150 g mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa kanel
100 g mörk choklad, grovhackad
ca 1 dl valnötter, i grova bitar

Värm ugnen till 190°C. Smält smör och honung i en kastrull, ställ åt sidan. Mosa bananerna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ner i bananerna, eller blanda ner vaniljsockret om du använder det.

Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en stor skål. Rör ner smör-honungsblandningen. Rör ner bananerna - blanda så lite som möjligt, men så att det ändå blir en smet. Rör ner choklad och valnötter. Klicka ut i muffinsformar, och grädda i ca 15 minuter.

fredag, april 07, 2006

Chokladnötkaka



Chokladnötkaka

Till botten:
50 g mörk choklad
80 g muscovadosocker
100 g smör
225 g mjöl

Till toppingen:
300 g blandade nötter (gärna pecan, valnöt, hasselnöt)
120 g muscovado
40 g sirap
70 g smör
1 msk grädde eller mjölk

Smält smör, muscovadosocker och choklad i en kastrull. Ta av värmen och rör ner mjölet. Tryck ut i en liten form, och grädda i 175 °C i 15-20 minuter.

Gör toppingen genom att smälta alla ingredienser utom nötterna i en kastrull. Blanda ner nötterna, och sprid ut över botten, och grädda i ca 10 minuter till. Låt svalna helt innan du skär upp kakan.

onsdag, april 05, 2006

Fenomenalt god soppa med broccoli och ost



Soppa med broccoli och ost
2-3 portioner

en bunt broccoli
1 gul lök, hackad
2 medelstora potatisar, tärnade
1 stor klyfta vitlök, hackad
1 röd paprika, tärnad
smör
salt, peppar, chilipulver, spiskummin, chipotlechilipulver (kan uteslutas)
2 msk mjöl
1 3/4 dl vispgrädde
150 g riven ost

Börja med att ansa broccolin. Skär av små buketter från stjälkarna, trimma bort nedersta tredjedelen på stjälkarna, och finhacka resten. Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev (spar vattnet!!) och lägg i en skål med iskallt vatten. (Då behåller buketterna både färg och konsistens.)

Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, paprika, potatis och de hackade broccolistammarna i 5-6 minuter tills de börjar mjukna. Tillsätt salt, peppar, chilipulver, spiskummin och - om du har - chipotlechilipulver. (Jag ger som vanligt inga mått - du får prova dig fram. Börja med lite.)

Tillsätt mjölet, och fräs i två minuter under omrörning. Tillsätt sen ca 6 dl av det sparade kokvattnet från broccolin. Lägg på lock, och låt småkoka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

Häll i grädden. Tillsätt osten, och låt den smälta. Ta sen din stavmixer och mixa soppan i ett par sekunder. Den ska inte bli helt slät, utan bara lite mosig. Om du inte har en stavmixer kan du köra ca halva soppan i en helt vanlig mixer eller matberedare. Smaka av med mer kryddor. Lägg i de kokta broccolibuketterna, och låt dem värmas i soppan i ett par minuter. Servera direkt.

Blev för mycket för två personer - det hade nog räckt till tre, i synnerhet om du serverar bröd till, eller äter det som lunch. Eller inte är vrålhungrig, förstås...

måndag, april 03, 2006

Viltfärsbiffar med bacon



Viltfärsbiffar med bacon
4 portioner

3 msk ströbröd
3/4 dl vatten
1 ägg
500 g viltfärs
100 g bacon, fintärnat
1/2 gul lök, fint tärnad
salt, vitpeppar, en gnutta kanel
smör till stekning

Blanda ströbrödet med vatten och ägg. Låt det svälla i någon minut. Stek bacon och lök tills det är mjukt. Blanda allt med färs och kryddor, och forma fina små biffar. Stek på båda sidorna i smör. Servera gärna med potatis, gräddsås och rårörda lingon.